Újabb török intervenció Szíriában

 

A török haderő hétfőn megerősítette, hogy katonái vasárnap beléptek az északnyugat-szíriai Idlíb tartományba, amely az Ankara támogatta Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékelt lázadói mellett részben a Tahrír es-Sám dzsihadista szövetség ellenőrzése alatt áll - jelentette az NTV török hírtelevízió a török haderő hétfői közleményére hivatkozva.

A közlemény szerint a török katonák vasárnap felderítő tevékenységet végeztek a térségben, hogy a későbbiekben ellenőrző pontokat alakítsanak ki ott. A jelentés ugyanakkor nem tisztázza, hogy a küldöttség hol lépte át a határt pontosan. Nyugat-európai hírügynökségek vasárnap szemtanúkra és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezetre hivatkozva azt jelentették, hogy török harci járművek Atmahnál átlépték a szíriai határt, majd a katonák tűzpárbajt vívtak a Tahrír es-Sám szélsőséges milicistáival.

Török katonák páncélozott harcjárművel behatolnak Szíriába - képünk illusztráció Fotó: (MTI/EPA/Sedat Suna)

Török katonák páncélozott harcjárművel behatolnak Szíriába – képünk illusztráció Fotó: (MTI/EPA/Sedat Suna)

Török hivatalos források eddig csak arról számoltak be, hogy a török tüzérség vasárnap leadott néhány ágyúlövést a dél-törökországi Hatay tartományból Idlíb irányába, hogy így segítse a szövetséges SZSZH előrenyomulását a szélsőséges milicisták ellen.

Az idlíbi hadművelet része a Törökország, Oroszország és Irán által szeptember közepén Asztanában kötött feszültségcsökkentési megállapodásnak. Az egyezmény értelmében a felek biztonsági övezeteket alakítanak ki Szíriában a tavaly december 30. óta érvényben lévő általános tűzszünet fenntartásáért és a politikai rendezés előmozdításáért. A szélsőséges lázadók az SZSZH-tól eltérően nem hajlandók fegyverszünetet kötni Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányával.

Az idlíbi biztonsági övezetet a török és az orosz haderő együtt ellenőrzi majd. Ankara és Moszkva 500-500 katonai rendészt telepít a tartományba, ahol több mint kétmillióan élnek. A szerződés hatálya a tárgyalók által megállapított határidő lejárta után meghosszabbítható. A felek ugyanakkor ellentétes oldalon állnak a konfliktusban. Oroszország a szíriai rezsimet, míg Törökország a felkelőket támogatja.