A baloldaliaknak kínálja pártját Vona

 

Tisztelt baloldali Honfitársaim - így kezdődik az az írás, amellyel Vona Gábor, a Jobbik elnöke saját pártjához szeretné csábítani a baloldali szavazókat. Vona Gábor szerint az MSZP jelenlegi helyzete miatt a kormányváltáshoz az kell, hogy „baloldali honfitársai” inkább a Jobbikra szavazzanak – jó pár MSZP-s politikus felháborodott ezen, és hosszan sorolták, hogy miért nem szabad a Jobbikra szavazni.

„A Jobbik támadást indított az MSZP ellen” – így reagált az MSZP-s Mesterházy Attila Vona Gábor baloldali választóknak címzett levelére. A párt egykori miniszterelnök-jelöltje az ATV-ben azt mondta: a Jobbik elnöke ki akarja használni a szocialisták nehéz helyzetét, és mint fogalmaz: el akarja csábítani az MSZP szavazóit.

Volner János, a Jobbik Magyarországért Mozgalom rendvédelmi kabinetjének elnöke, a párt rendvédelmi miniszterjelöltje (b) és Vona Gábor, a Jobbik elnöke, a párt miniszterelnök-jelöltje (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A pártelnök szerint Botka László lemondásával megváltozott az ellenzék helyzete. Úgy fogalmaz: őt nem érdekli, hogy ki a jobb és ki a baloldali, és szerinte mostantól nem számít sem az eltérő világnézet, sem az eltérő értékrend, egy dolog fontos: a 2018-as választási győzelem. Vona Gábor hozzáteszi azt is, hogy a baloldali ideológia sokban hasonlít a Jobbik mostani programjához, végül történelmi szövetséget kínál fel a baloldali szavazóknak.

„Piszkos ruhát nem úgy váltunk, hogy a szennyesládában keresgélünk” – így reagált Vona Gábor levelére Lendvai Ildikó. Facebook-bejegyzésében úgy értékeli a Jobbik közeledését, hogy hullarablók ólálkodnak az MSZP körül. Arra figyelmezteti a baloldali szavazókat: „Mit szólnának ahhoz, ha például korlátoznák a szavazati jogot? Ha minden iskola szegregált lenne? És ha bocsánatos bűn lenne komcsizni, cigányozni, zsidólistázni?” Kovács László, a párt volt elnöke semmilyen együttműködést nem tud elképzelni a Jobbikkal, mint mondta: nem lehet együttműködni egy olyan párttal amelyik antiszemita, és rasszista kijelentési miatt lett népszerű.

Szanyi Tibor, MSZP-s képviselő (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Szanyi Tibor, MSZP-s képviselő (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Az MSZP-s Szanyi Tibor szerint a Jobbik mostani politikája egyenlő a kannibalizmussal, „de az MSZP nincs abban az állapotban, hogy bárki a testéből akarjon építkezni” – ő is elképzelhetetlennek tartja, hogy az MSZP választási szövetségre lépjen a Jobbikkal.

Pedig a két párt az elmúlt bő egy évben többször is azonos álláspontot képviselt: a Jobbik a szocialistákhoz hasonlóan nem támogatta a kötelező kvótákról szóló népszavazást, és nem szavazták meg azt az alkotmánymódosítást sem, amely törvényi szinten akadályozta volna meg a migránsok kötelező betelepítését.