Aradon a szabadságharc nem magyar mártírjairól is megemlékeztek

 

Erdély-szerte is megemlékeznek pénteken az aradi vértanúkról. Az elmúlt évekhez hasonlóan a nemzeti gyásznapon, Aradon is tartanak megemlékezést a Szabadság-szobornál.

Szentmisével kezdődött Aradon az emléknap a Római Katolikus templomban, amit Fodor József nagyváradi általános helynök celebrált, ezután a Megbékélés Parkjában a Szabadság-szobornál folytatódott a megemlékezés. Beszédet mondott Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Faragó Péter, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke, aki egyébként a román parlamentben is megemlékezett a vértanúkról.

„Egy ember szabadsága, egy közösség jogainak bővítése soha nem csonkítja a többségiek szabadságát” – mondta a képviselőházban Faragó Péter. Arra hívta fel képviselőtársai figyelmét, hogy az aradi tizenhárom egy olyan hatalom áldozatává vált, amely nem volt képes elfogadni egy közösség természetes törekvését arra, hogy saját maga döntsön sorsáról.

A magyar kormány képviseletében beszédet mondott Íjgyártó István is

Ezek mellett a magyar és nem magyar mártírok áldozatvállalása előtt tisztelgett ünnepi beszédében Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára, aki a magyar kormány képviseletében vett részt a pénteki aradi megemlékezésen.

Az államtitkár szerint a jó szándék, kölcsönös tisztelet és megértés tette lehetővé néhány éve Aradon, hogy ismét köztérre kerüljön a vértanúk emlékét idéző, korábban elbontott Szabadság-szobor.

Az emlékműnél mondott beszédében Íjgyártó István köszönetet mondott Arad vezetőinek és polgárainak, amiért óvják a szabadság iránti közdelemben testvérekké vált magyar és nem magyar mártírok emlékhelyét.

Arad, 2017. október 6. Résztvevők az aradi vértanúk kivégzésének 168. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Aradon, a vértanúk emlékére állított Szabadság-szobornál, a nemzeti gyásznapon 2017. október 6-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Minden nemzedéknek meg kell vívnia a maga szabadságharcát

Minden nemzedéknek meg kell vívnia a maga szabadságharcát, a romániai magyar közösségnek pedig ma a parlamenti demokrácia eszközeivel kell lehetővé tennie, hogy a következő nemzedékek is magyarként élhessenek szülőföldjükön – hangoztatta pénteken Kelemen Hunor Aradon.

Az RMDSZ elnöke szerint az ezer éve Erdélyben és száz éve Romániában élő magyar közösség úgy tud méltó lenni az aradi vértanúk áldozatához, ha a mai kor eszközeivel megvívja nemzedéke szabadságharcát, hogy mindig legyen egy következő nemzedék, amely a Szabadság-szobornál emlékezni fog az aradi vértanúkra.