„A hazához nem kevésbé hű voltam” – Az aradi vértanúkra emlékezünk

 

1849. október 6-án szomorú napra ébredt a magyar nemzet, hiszen Aradon 13 honvédtábornokot, míg Pesten a gróf Battyány Lajos miniszterelnököt végezték ki az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot orosz segítséggel leverő Osztrák Császárság hatóságai. A vérzivataros napon meghalt mártírjaink emlékezete a 21. században sem merül feledésbe, 2001 óta nemzeti gyásznap keretében emlékezünk meg hős honvédtisztjeink és első miniszterelnökünk önfeláldozásáról, arról, hogy életüket adták a legdrágábbért, a magyar nemzet szabadságáért. Mint évek óta, idén is lesznek programok a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Idén is sok program várja az aradi vértanúkról megemlékezni kívánókat, mindehhez a jelenkornak megfelelően, már közösségi portálon is tudomást szerezhetünk, az Október 6 elnevezésű Facebook-oldalon.

A nemzeti gyásznap programjai péntek reggel Magyarország lobogójának felvonásával, majd félárbocra engedésével kezdődnek meg, a Kossuth téren 8 órától követhetik ezt figyelemmel az érdeklődök. Az eseményen részt vesz Áder János köztársasági elnök. Az esemény Facebook-oldala itt érhető el.

Hátrahagyottak emlékezete – Az aradi vértanúk öröksége

Ezzel a címmel tematikus kiállítás nyílik október 6-án a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A szervezők közlése szerint a tárlat újszerű témát dolgoz fel: az 1849-es aradi vértanúk szeretteinek állít emléket. Nőknek és gyermekeknek, akik egy életen át hordozták férjük, vőlegényük, édesapjuk tragédiájának lelki és fizikai terheit, sokszor a legnehezebb körülmények között.

A nagyméretű pannók egy-egy vértanúfeleség, -menyasszony alakját jelenítik meg. A Hernádi Zsolt történész által megírt szövegek rávilágítanak, hogyan hordozták az özvegyek és gyerekeik életük végéig férjük, vőlegényük, édesapjuk tragédiájának lelki és fizikai terheit, sokszor a legnehezebb körülmények között.

„De légy erős, légy nőm, miként én férfiú.” „Nem lehet, hogy ily férfiú hőszerelmének tárgya kicsiny lelkű hölgy lett légyen” – írta Baló Bénjámin óaradi református lelkész gróf Leiningen-Westerburg Károlynénak abban a levélben, melyben férje utolsó óráiról, perceiről számolt be az özvegynek.

Mint köztudott, a magyar honvédség katonai vezetőinek történetében fontos szerepe volt azoknak az asszonyoknak, akik hűségesen kitartottak választottjukkal jóban-rosszban, és akiknek életét szintén gyökeresen megváltoztatta a szabadságharc. A lelkésznek igaza volt, méltó társaik voltak férjeiknek, és legtöbbjük a diktatúra nehéz idején is képviselte azokat az értékeket, amelyekért a tábornokok az életüket áldozták.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető a Nemzeti Sírkert nyitvatartási ideje alatt, Facebook-oldala itt érhető el.

Egész napos rendkívüli történelemóra és séta

Szintén a Nemzeti Sírkertben került sor erre a különleges eseményre.

Aminek során a Nemzeti Pantheonban a haza legnagyobbjai, a modern magyar nemzeti idendtitás megteremtői előtt tematikus sétán, kiscsoportban, képzett idegenvezetővel ismerkedhetnek meg a résztvevők a legszebb és legfontosabb síremlékekkel – például az első miniszterelnök, Batthyány Lajos mauzóleumával, a sírkert egyik legfontosabb emlékhelyével.

A Nemzeti Sírkert munkatársai nem csak a sírok, mauzóleumok, kripták építészeti szépségeiről mesélnek majd, hanem azokról hazafiakról is, akik most már örök álmukat alusszák, de életükben volt egy pillanat, amikor saját érdekeik elé helyezték a haza sorsát. A megállhatnak hatalmas államférfiak, egyszerű honvédek, és nagyszerűen helyt álló özvegyek sírja előtt, megismerhetik küzdelmeiket és sikereiket, erőt meríthetnek a példájukból.

Ezen az előzetesen regisztrált középiskolás csoportok is részt vehetnek.

Az esemény Facebook-oldalai itt és itt érhetők el. A pénteki programról pedig itt talál további részleteket.