Megbukott Botka: Gyurcsány forgatókönyve érvényesült

 

Botka László lemondása Gyurcsány Ferenchez vezethető vissza, mivel érdeke fűződik az MSZP meggyengítéséhez – vélik a szakértők. Ha nem tudnak megfelelő karaktert felmutatni az MSZP-ben, „reggelire megeszi a pártot” Gyurcsány – mondták.

Nagyjából fél évvel az országgyűlési választás előtt miniszterelnök-jelölt nélkül maradt a Magyar Szocialista Párt. A vasárnap még legalábbis a nyilvánosság így tudta kormányfőségre aspiráló Botka László hétfőn már nagyon kemény szavakkal ment neki saját pártjának és általában szóhasználata szerint a demokratikus ellenzéknek, amely szerinte nem akar nyerni.

Persze a válasz sem váratott magára sokat. Párttársa, Szanyi Tibor szerint Botka László megijedt. Ráadásul még ugyanabban a mondatban hazaköpködéssel vádolta az exjelöltet, aki szerint a Fidesz ügynökei ülnek az MSZP-ben.

Gyurcsány Ferenc és Botka László még 2008-ban. MTI Fotó: Németh György

Tovább görgetik a Gyurcsány-kérdést

Galló Béla politológus szerint további visszaesés várható a közvélemény-kutatásokban, és nem tartja kizártnak, hogy mindössze 5-10 százalék körül lesz a szocialista párt.

A szakember az M1 Szemtől Szemben című műsorában úgy fogalmazott: Botka Lászlóra a Gyurcsány-csapda csapódott rá.

Mint mondta, Gyurcsány Ferenc 2011-ben távozott az MSZP-ből egy „neoliberális kapkodás” után. A szocialisták 2/3-os vereséget szenvedtek 2010-ben, és ezen nagyvonalúan túllendült a párt, azóta pedig görgetik maguk előtt a Gyurcsány-kérdést.

Az MSZP utóbbi évtizedének története a Gyurcsány-kérdés története – mondta Galló Béla, hozzátéve, hogy ugyanakkor az ő politikájának semmi köze nem volt a baloldali politikához.

Úgy vélte, Gyurcsány hiába nyeri most meg esetleg a meccset az MSZP ellen, a DK-t „rezervátumpártként” fogják a parlamentben kezelni az ellenzék azon erői, amelyek azt hangoztatják, hogy a 2010 előtti korszakot el kell felejteni. Vele sem fognak összefogni, ahogyan Botka Lászlóval sem tették – magyarázta a szakértő, aki szerint az LMP hamarabb köt egyezséget a Jobbikkal, mint a 2010 előtti baloldallal.

Gyurcsány forgatókönyve érvényesült

Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója szerint Botka László hétvégén kaphatta meg a kegyelemdöféseket azzal, hogy a DK és az LMP deklarálta, hogy külön listát indítanak; az LMP meg is nevezte miniszterelnök-jelöltjét. A döntést tragikusnak nevezte a szakértő, mert, mint mondta, legalább eddig volt egy világos stratégiája a pártnak.

Boros Bánk Levente szerint elsősorban Gyurcsány Ferenc okolható Botka László politikai haláláért, a visszalépésért, az ő forgatókönyve érvényesült. Gyurcsány Ferencnek ugyanis az az érdeke és célja – amellett, hogy akár közös listán induljanak az MSZP-vel 2018-ban – , hogy ő legyen ismételten a baloldal vezetője. Úgy vélte, erre jó esélyei is vannak innentől kezdve, hiszen ha nem tudnak megfelelő karaktert felmutatni az MSZP-ben, Gyurcsány „reggelire megeszi a pártot”.

Boros Bánk Levente szerint a Jobbik bármely balliberális párttal meg tudna egyezni, de egy LMP-MSZP-Gyurcsány Ferenc összefogást sem zár ki, mivel még mindig él az a mítosz, hogy mindenképpen összefogással lehet leváltani a kormányt. A számok ugyanakkor nem ezt mutatják – fűzte hozzá.

Úgy vélte, Gyurcsány Ferenc stratégiája a rombolásra épül, és miután elemeire bontotta a baloldalt, „ráül erre a kupacra, és ő fog uralkodni rajta”.