Megbukott Botka László - Lemondott a miniszterelnök-jelöltségről

 

A visszalépést maga Botka László közölte közleményben az MTI-vel. Délelőtt sajtótájékoztatót tartott, ahol egyetlen kérdésre sem válaszolt.

Ma lemondtam az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről – írta Botka László. Az ellenzéki politikus tájékoztatása szerint döntéséről értesítette pártja vezetőit, és azokat a szövetségeseit is, akik már eddig felsorakoztak mellé “a kormányváltó szövetségbe”.

Szegeden fél tízkor személyesen is bejelentette lemondását Botka László. „Szeged városáért kívánok a jövőben dolgozni” – üzente búcsúzásként, majd ott hagyta a sajtó munkatársait, s egyetlen egy kérdésre sem válaszolva visszament kísérőjével a városházá épületébe – írta a Szegedma hírportál.

Botka László visszalépését azzal indokolta, hibázott, mert nem gondolta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az “Orbán-rezsim” parlamenti padsoraiban. Hozzátette: azt sem tudta, hogy a “politikai maffia” mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, és alulértékelte a “Fidesz aljasságát” is.

Emlékeztetett arra, hogy egy hete tett javaslatot a hat demokratikus ellenzéki pártnak a választási összefogásra. Az MSZP lemondott volna listás helyei feléről, azért, hogy minden változást akaró demokratikus erőnek legyen képviselete a parlamentben, és létrejöjjön a legszélesebb összefogás – részletezte.

“Sajnos, ez a szövetség nem tud kiegészülni a kormányváltáshoz szükséges pártokkal” – fogalmazott.

Botka László közölte: a Fidesz néhány ügynökének azonnali médiamegjelenése mellett a héten az LMP és a DK is kimondta, hogy külön listát állít. Külön indulásukkal a demokratikus oldal további szétforgácsolódását érik csak el, és azt, hogy az Orbán leváltását kívánó tömegek otthon maradjanak a választás napján, vagy a Jobbikot erősítsék majd szavazatukkal – fejtette ki.

Szerinte ez az elmúlt néhány hónapnyi munkájának, politizálásának kudarca. “Ha ezek a pártok, az LMP és a DK deklarálják, hogy céljuk mindössze a parlamentbe kerülés, és nem Orbán leváltása, akkor lelkük rajta” – írta a közleményben.

A szegedi polgármester felidézte, hogy 2016 decemberében új politikát hirdetett és olyan stratégiát, amely meggyőződése szerint az egyetlen győzelmi út: ez az ellenzék közös fellépése.

Úgy folytatta: nem tudta, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne a saját pártját is.

Szeged, 2017. október 2. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje 2017. október 2-án Szegeden bejelenti, hogy visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől. MTI Fotó

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje 2017. október 2-án Szegeden bejelenti, hogy visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől.
MTI Fotó

“Hiába a kongresszusi küldöttek elsöprő támogatása, hiába a baloldali szimpatizánsok reménykedése, az elmúlt négy hónap a szövetségi politikámat a párton belülről, de a nyilvánosságban érő támadásokkal telt. A választáson legyőzendő ellenféllel kellett harcolni a pártomon belül is” – írta.

Botka László szerint hibázott azért is, mert alulértékelte a “Fidesz aljasságát”, azt, hogy semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy megállítsa azt, ami hatalmát leginkább veszélyezteti: az ellenzéki összefogást.
Hozzátette: terve az ellenzék egységesítésére, közös programra, a közös kormányzóképesség megteremtésére elbukott.

“Én a legjobb tudásommal és teljes szívvel szolgáltam a demokrata választókat. Történelmi bűnnek tartom a demokratikus pártok viselkedését” – fogalmazott.

Botka László közölte: a felelősséget ugyanakkor vállalja, ezért mond le “az ellenzék győzelemre vezetésének tervéről”, a miniszterelnök-jelöltségről.

A politikus gondolatait úgy zárta: “hiszek a változást akaró milliókban. Nekem nem sikerült győzelemig vezetnem őket, nem sikerült elérnem az ellenzéki összefogást, pedig továbbra is abban hiszek. De ha másnak sikerülne, beállok mellé”. Hozzátette: addig is őrzi városát, Szegedet, “a szabadság és az igazságosság szigeteként”.

Ujhelyi István is lemond

Nem sokkal Botka László bejelentése után Ujhelyi István alelnök, uniós képviselő is lemondott. Közleményében azt írta: bár töretlenül vágyik a változásra, de az MSZP alelnökeként mától nem tud felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szerepléséért.

“Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet. Ezért a mai nappal lemondtam az MSZP alelnöki tisztségéről” – írta a politikus.

Ujhelyi István szerint méltatlan és számára vállalhatatlan az a folyamat, ami a demokratikus oldalon történik. “Orbánisztán egyértelműen befurakodott az ellenzéki erők sorai közé, beépítette embereit majd minden potens mozgalomba” – hangsúlyozza. Ezt – írta – eddig is sejtették, de őszintén hitte, hogy maguk mögött hagyva eddigi hibáikat győzhetnek felettük. “Egyelőre úgy tűnik, hogy a hatalom piszkos eszközeivel támogatott “puccs” eléri célját: a demokratikus erők végletesen megosztottá és megtörtté váltak” – értékelt.

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő. MTI Fotó: Marjai János

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő. MTI Fotó: Marjai János

Az MSZP-s európai parlamenti képviselő arról is írt: huszonnégy éve tagja az MSZP-nek és büszke arra, hogy “Horn Gyulákhoz, Kiss Péterekhez, Lendvai Ildikókhoz hasonló és sokezer, tisztséget nem viselő tisztességes európai szociáldemokratával együtt” küzdhetett az elmúlt években “egy demokratikus, európai Magyarországért”.

Hangsúlyozza: elveit, értékeit és egykori harcostársait most sem akarja elárulni, vagy megtagadni, éppen az elvei, értékei és egykori harcostársai emléke iránti felelősség miatt került lépéskényszerbe.

Ujhelyi István a párttagok és választók bocsánatát és megértését kérte, de szerinte pártvezetőként nem vállalhat felelősséget és sorsközösséget a következő időszakért. Nagyon szeretném, ha ez a mozgalom újra Magyarország történelmét formálni képes erővé emelkedne – hangsúlyozza.

A közleményben Ujhelyi István kitér arra, is, hogy számára a feloldhatatlan konfliktus nem a DK és az MSZP viszonyáról szól, hiszen személyesen eddig is harmonikus kapcsolatban volt a Demokratikus Koalíció politikusaival és választóival, ugyanakkor szerinte csak a teljes, demokratikus ellenzéki oldallal együttműködve lehet esély az “orbáni rezsim” leváltására.

Ujhelyi István leszögezte: európai parlamenti képviselőként, ahogy eddig is, minden erejével a demokratikus Magyarország érdekeit képviseli az európai színtéren.

Folytatódik a karakteres baloldali politika

Molnár Gyula, ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján úgy értékelte Botka László visszalépését a szocialista miniszterelnök-jelöltségtől: “ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni”. Nagy veszteségként értékelte a lemondást, mert szerinte Botka László lehetséges és valóságos kihívója volt Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Molnár Gyula azt mondta, Botka László azzal a szándékkal vállalta a jelöltséget, hogy a demokratikus ellenzéki oldal vezetőjeként valódi kihívója legyen a hatalomnak. Hozzátette: nem volt könnyű ez a vállalás és Botka László pontosan tudta, mi vár rá, hogy nemtelen és hazug támadások fogják őt érni.

A pártelnök közölte, a kormányt csak egy teljes körű ellenzéki összefogás képes leváltani, de az elmúlt hónapokban világossá vált, hogy ez az együttműködés néhány párt egyéni szándéka miatt nem jöhet létre. Ezért Botka László – folytatta – nem akarta, hogy ennek az együttműködésnek az ő személye legyen az akadálya. Molnár Gyula megköszönte Botka Lászlónak az elmúlt időszak küzdelmét.

Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke beszédet mond a Szabad Sajtó Alapítvány Magyarországról című rendezvényén a Danubius Hotel Flamenco konferenciatermében 2017. február 18-án (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke. (MTI Fotó: Mohai Balázs)

A pártelnök azt is ígérte, nem hagyják magukra a szavazóikat, és arra készülnek, hogy az elégedetlenek millió számára egyértelmű és világos alternatívát mutassanak. Molnár Gyula közölte, jelenleg nem foglalkoznak azzal, hogy a párton belül új miniszterelnök-jelöltet találjanak, a legfontosabb most, hogy együttműködést alakítsanak ki az egyéni választási körzetekben.

Közlése szerint az elnökség döntött arról, hogy tárgyalódelegációt állít fel, amelynek a pártelnökön kívül Hiller István választmányi elnök és Tóth Bertalan frakcióvezető a tagja. Elmondta, haladéktalanul elkezdik az egyeztetéseket a demokratikus ellenzéki pártokkal. Az a szándékuk – mondta – , hogy az egyéni körzetekben lévő közös indulás jogi és politikai lehetőségét megvizsgálják.

Jelezte, hétvégén választmányi ülést tartanak, ahol új politikai menetrendet fogadnak el. Várhatóan még idén kongresszus lesz, ahol véglegesítik az egyéni jelölteket és elfogadják az országos listás – ismertetette a menetrendet. Molnár Gyula azt mondta, az elnökség felkérte a párt országos választási bizottságát – amelyet eddig Botka László vezetett – , hogy őt, a pártelnököt válasszák meg a testület vezetőjének.

Az MSZP elnöke úgy fogalmazott: “aki ma ünnepel, aki ma pezsgőt bont, aki ma bárhol, bármelyik ellenzéki politikai körben azt mondja: na végre, az azt gondolom, nem barátja az MSZP-nek, nem barátja a demokráciának, és nem kellőképpen ellenfele, ellensége a mai rendszernek, amit le kell váltani”. Aki ma ünnepel, nem méltó arra, hogy bármilyen formában együttműködjön az MSZP-vel – jegyezte meg.

Arra a felvetésre, hogy Botka László szerint a politikai maffiának az MSZP-n belül is vannak emberei, Molnár Gyula közölte, ő azzal nem ért egyet, hogy a belső vitákat politikai színben kell feltüntetni. Hozzátette: ő mindig azt mondta, hogy ezzel a csapattal, ezzel az összetétellel kell készülni a választásokra. Mint mondta, arra kérte az elnökség tagjait, a megyei elnököket és a frakció tagjait, hogy ne tetézzék a miniszterelnök-jelölt lemondásával kialakult problémát továbbiakkal, azt is kérte tőlük, hogy Ujhelyi István alelnöke lemondása után további lemondások ne legyenek.

A pártelnök azt mondta, a többi szereplőnek az a dolga, hogy továbbvigye a repülőgépet. A szocialista párt be fogja bizonyítani a következő hónapokban, hogy a jelenlegi hatalom leváltásán dolgoznak – hangoztatta. Molnár Gyula kitért arra, korábban arról beszélt, ha az MSZP saját jelöltben gondolkodik, akkor az Botka László lehet, de lehetőségét látta egy civil jelöltnek is.

Hozzátette: abba a helyzetbe került az MSZP, hogy bármilyen javaslattal áll elő, akkor a többiek kényszeresen úgy érzik, azzal szembe kell helyezkedniük. Mint mondta, van a fejében két lehetséges megoldás, de azt előbb a tárgyalópartnerekkel egyeztetik. Nem érett meg még a helyzet arra, hogy az MSZP meghatározó politikusa vezesse a demokratikus ellenzéket – összegzett.

Az LMP-vel kapcsolatos együttműködést firtató kérdésre Molnár Gyula úgy fogalmazott, “tudom, hogy az ősz mindig új szélt hoz”, de ennek ellenére még nem gondolkoznak ebben a megoldásban.

“Botka ugyanolyan volt, mint a többiek”

A Fidesz úgy reagált: Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő. A kormánypárt az MTI-nek hétfőn küldött közleményében úgy fogalmazott: “a következő jelölt is ugyanolyan szocialista lesz, mint az eddigiek”, a baloldalon semmi sem változik.

Botka László nem egy különc szocialista volt, hanem ugyanolyan, mint bármelyik szocialista vezető. Korrupt és megszorításmániás. Annyit tudott ajánlani, hogy megemeli az adókat, hogy megint a munkából élők húzzák a rövidebbet – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az országgyűlésben.

Nem tudjuk, hogy kit húznak ki ezek után a kalapból. Mintha Gyurcsány Ferenc feje búbját már látnánk. De bárkit is húznak ki, a következő jelölt ugyanolyan lesz, mint a többiek. Mert a baloldalon minden változatlan. Nem tanulnak, nem felejtenek, és a maradék politikai csontokért ölik egymást – közölte.