DK: Botka a lemondással beismerte stratégiája kudarcát

 

A Demokratikus Koalíció úgy értékeli, hogy Botka László, az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje hétfői lemondásával beismerte stratégiájának teljes kudarcát.

A DK szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a demokratikus ellenzéknek és azon belül a szocialista pártnak is rossz, hogy fél évvel a választás előtt az MSZP-ben “ilyen zavar van”. Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: sajnálják, hogy a szegedi polgármester nem volt képes korrigálni stratégiáját, amikor látta, hogy nem teljesülnek a céljai. Hozzátette, hogy Botka Lászlót egyre kevesebben fogadták el az ellenzék vezetőjének, nem tudott szót érteni a többi ellenzéki párttal, nem volt képes új szavazókat megnyerni, ráadásul a régebbi szavazók közül is többet elveszített.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje 2017. október 2-án Szegeden bejelenti, hogy visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől (MTI Fotó)

A Botka László lemondásában viselt saját felelősségüket firtató kérdésre hangsúlyozta, Ujhelyi István, az MSZP hétfőn szintén lemondott alelnöke is arról beszélt, nem a DK-val volt probléma, az a szocialista párton belül jelentkezett. Kiemelte, hogy a DK többször is megpróbált tárgyalni Botka Lászlóval, de a volt kormányfőjelölt erre nem volt hajlandó. Kérdésre válaszolva leszögezte, pártjukat nem fogja befolyásolni, hogy ki lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje, mert önálló listán indulnak. A Demokratikus Koalíciónak nem lesz miniszterelnök-jelöltje, csak listavezetője Gyurcsány Ferenc személyében – jelentette ki.

DK: Kezdjék meg a tárgyalásokat!

Gréczy Zsolt azt tartotta az a legfontosabb ügynek, hogy azonnal kezdjék meg a tárgyalásokat a 106 egyéni körzetről. Ha ezekben a körzetekben megtalálják a közösen indítandó jelölteket, akkor “Orbán Viktor felkészülhet arra, hogy kormányváltás lesz jövő áprilisban” – fogalmazott. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenzéken belül senki nem akar közös listát, az LMP és a Párbeszéd már döntött is saját miniszterelnök-jelöltjéről.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője (MTI Fotó: Kovács Attila)

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője (MTI Fotó: Kovács Attila)

Azt is elmondta, egyetlen demokratikus ellenzéki pártról sem feltételezi, hogy része lenne a Botka László által emlegetett politikai maffiának, ha “van egyáltalán ilyen”. A szóvivő a sajtótájékoztatón egyúttal bejelentette, hogy megállapodtak a Smoot Tewes Group (STG) nevű amerikai tanácsadó céggel, hogy havi tízezer euróért segítsenek kialakítani a DK kampánystratégiáját, illetve tanácsokkal lássák el a pártot a kampány során.

A cég vezetőit felsorolva megemlítette Julianna Smootot, az Obama alapítvány (Obama Foundation) igazgatótanácsának tagját, Barack Obama egykori amerikai elnök volt kampányfőnök-helyettesét, Paul Tewes-t, az Obama-kampány önkéntesekért felelős szervezőjét, illetve a Demokrata Párt politikai műveletekért felelős vezetőjét valamint Dan Kanninen politikai elemzőt, aki több úgynevezett csatatér-államban vezette az Obama-kampányokat.

Jobbik: az MSZP a teljes bukás útjára lépett

Jakab Péter, az ellenzéki párt szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy kommentálta Botka László visszalépését a miniszterelnök-jelölti poszttól, hogy mind ő, mind az alelnökségről lemondó Ujhelyi István elismerte: az MSZP nemhogy nem tudja, de nem is akarja leváltani az Orbán-rendszert. Az MSZP nem kormányváltást akar, hanem parlamenti frakciót, néhány parlamenti helyet, néhány zsíros tiszteletdíjat – fogalmazott. Jakab Péter megkérdőjelezte, hogy a szocialistáknak lesz-e parlamenti képviselete. Minden magyar ember tudja, hogy az MSZP-re leadott szavazat innentől kezdve a Fideszt erősíti – hangoztatta.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

A szóvivő szerint nemcsak az MSZP, hanem a teljes baloldal összeomlott, az nem áll másból, mint a “kispártok cicaharcából”. Sem együtt, sem külön-külön nem tudnak erőt mutatni – tette hozzá, a Jobbik kormányváltó képességét hangsúlyozva. Azt mondta: pártja mindenki, így a baloldali szavazók számára is alternatívát kínál; programja egyebek mellett a béruniót, differenciált nyugdíjemelést, elszámoltatást, a jogállamiság helyreállítását tartalmazza. Megjegyezte: míg Botka László állítása szerint a baloldalt “átszőtte a fideszes polip”, addig a Jobbikkal ez nincs így.

Fidesz: Botka távozása nem eredményez változást az MSZP politikájában

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetői posztját hétfőtől betöltő Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján azt mondta: azt látják, függetlenül attól, hogy kilenc hónap alatt Botka László megbukott, az MSZP-ben szóba jöhető jelöltek közül mindenki a Medgyessy-, a Gyurcsány-, és a Bajnai-korszakban aktív szerepet vállalt képviselő. Ilyen értelemben Botka László távozása a szocialista párt politikájában nem eredményez változást – mutatott rá. Megjegyezte: az ellenzéki párt alapszabálya szerint újabb kongresszust kell összehívni, ahol új miniszterelnök-jelöltet kell állítania a pártnak. A frakcióvezető arra kérdésre, hogy Botka László szerint bukása részben a Fidesz aknamunkájának köszönhető, azt mondta: meglepődött volna, ha Botka László saját bukásának okát önön alkalmatlanságában látja.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesznek a politikai stratégiáján kell-e változtatnia, úgy reagált: nem kell semmin változtatni. Egy kormánypárt melletti “legsúlyosabb érv” a kormányzati teljesítmény. Ez nem feltétlenül elegendő önmagában, de hitelességüket és a jövőre vonatkozó terveik hitelességét a mögöttük hagyott hét év kormányzati teljesítménye jelenti. Kitért arra, hogy ma több mint 700 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, a gazdasági növekedés stabilan 3-4 százalék között van, és az elmúlt egy évben 10 százalék feletti volt a reálbér-növekedés, illetve, hogy történelmi mélységben vannak a hitelkamatok, a jegybanki alapkamat, valamint az infláció is.

Gulyás Gergely, a Fidesz megválasztott frakcióvezetője (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Megjegyezte: azt látják, hogy Európa-szerte kiemelkedő helyen szerepel a bevándorlás a választási kampányokban, s ebből ők sem tudnak kimaradni, erre választ kell adni. Úgy vélte: e két kérdéskör fogja meghatározni az előttük álló kampányt. Arra, hogy lehetnek-e olyan baloldali szavazók, akik a Fideszt választják, azt mondta: reméli, hogy a kormányzati teljesítmény alkalmas arra, hogy egyébként baloldali gondolkodású embereket is meggyőzzön. Az őcsényi polgármester autókerekének kilyukasztását érintő felvetésre úgy reagált: minden károkozást elfogadhatatlannak tartanak.

Kifejtette: a magyar kormány azon az állásponton van, ha valaki nem menekültként, hanem bevándorlóként akar Európába jönni, minden ország saját hatáskörében dönthessen arról, kit kíván befogadni. Ha menekültként érkezne, akkor erről a státuszról Európa határain kívül kell határozni. Nemcsak az európai értékrend szerint volt helyes politika az, amit a magyar kormány képviselt, hanem sokkal humánusabb is volt – rögzítette. Hozzátette: az unió vezetése volt az, amely a menekülteket és a migránsokat összekeverte, s nem a magyar kormány volt az, amelyik örült a nyitott határok politikájának. Nem csoda, ha az emberek félnek, és a felelősség legnagyobb része azé a nyugat-európai közhangulaté, amelyik ez szülte – közölte.

Párbeszéd: Botka lemondása veszteség, de egyben lehetőség is

Karácsony Gergely hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy akinek fontos a kormányváltás, az nem örülhet annak, ha a legnagyobb ellenzéki párt kormányfőjelöltje fél évvel a választás előtt “bedobja a törülközőt”. A szocialista politikus egy olyan baloldali programot hirdetett meg, ami sok párhuzamot mutatott a Párbeszéd elképzeléseivel – emelte ki, megjegyezve ugyanakkor, hogy akár saját hibája, akár a szövetségesei “sokszor nehézkes hozzáállása” miatt, de Botka László nem tudott békét teremteni és együttműködést kialakítani az ellenzéki oldalon.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A Párbeszéd viszont továbbra is hisz a kormányváltás lehetőségében, ezért az összes többi ellenzéki párttal szívesen tárgyal annak érdekében, hogy mind a 106 egyéni körzetben csak egy jelöltet indítsanak a Fidesszel szemben – közölte. Karácsony Gergely sok sikert kívánt az LMP miniszterelnök-jelöltjévé választott Szél Bernadettnek, de hozzátette: “még a sorok között sem látunk olyan üzenetet”, amelyik arra utalna, hogy az LMP kész lenne együttműködni az ellenzék további részével a kormányváltás érdekében.

A Párbeszéd ezért elsősorban arra készül, hogy az Együttel közösen alakít választási listát, de a többi ellenzéki párttal is hajlandó egyeztetni, és bízik benne, hogy az MSZP hamarosan “rendezi a sorait”, és velük is tárgyalóasztalhoz ülhetnek – mondta. Karácsony Gergely kérdésre felelve nem utasított el egy esetleges közös választási listát, de úgy látta, valószínűleg túl rövid az idő és túl képlékeny a helyzet ahhoz, hogy egy ilyen széles körű együttműködés létrejöhessen.