Tovább bővülhetnek a magyar-szingapúri kereskedelmi kapcsolatok

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hivatalos látogatás során a Magyarország és Szingapúr közötti kormányközi megállapodások részleteiről nyilatkozott az MTI-nek. Kifejtette: tavaly 630 millió dollárnyi kereskedelmi forgalmat bonyolított le Magyarország és Szingapúr, a most kötött megállapodásokkal pedig a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok tovább bővülhetnek.

A tárcavezető beszélt az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó intézetek közötti megállapodásról, amely nyomán a magyar marha- és nyúlhús exportjára vonatkozó engedélyeket a szingapúri fél megadta Magyarországnak, így innentől kezdve már csak a magyar húsipari vállalatok akkreditációja van hátra, és akkor megindulhat a magyar marhahús és nyúlhús exportja Szingapúrba.

Ennek azért van különös jelentősége – mutatott rá –, mert mezőgazdasági tevékenység híján Szingapúr gyakorlatilag teljes egészében importálja az élelmiszereket.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezet fog Lim Hng Kiang szingapúri kereskedelmi miniszterrel tárgyalásukon Szingapúrban 2017. szeptember 27-én. MTI Fotó: KKM

Évi 30 szingapúri hallgatót fogadnak majd a magyar egyetemek

Szijjártó Péter kitért a légügyi együttműködési egyezményre is, amellyel megteremtették a jogi alapját, hogy adott esetben közvetlen légi járat köthesse össze a két országot, erről a kérdésről a jövőben konzultálni fognak a Singapore Airlinesszal.

A Magyarország és Szingapúr közötti gazdasági kapcsolatok további bővülésének fontos feltétele – folytatta – az Európai Unió és Szingapúr közötti szabadkereskedelmi megállapodás végleges lezárása. Emlékeztetett, mind az Európai Parlamentnek, mind a nemzeti parlamenteknek ratifikálnia kell az egyezményt. Magyarország ezt az elsők között akarja napirendre venni – közölte.

Az oktatási megállapodásról a miniszter azt mondta: annak alapján magyarországi egyetemek évi 30 szingapúri hallgatót fogadnak majd. Végül megjegyezte, hogy dinamikusan nőnek a szingapúri beruházások Magyarországon. Példaként megemlítette, hogy jövőre már üzemelni fog az egyik legnagyobb szingapúri autóipari beszállító vállalat gyára Miskolcon.

Magyarország jó lehetőségeket nyújt a szingapúri vállalatoknak

Lim Hng Kiang szingapúri kereskedelmi és ipari miniszter a fórumon méltatta az erősödő szingapúri-magyar kétoldalú kapcsolatokat. Magyarország jó lehetőségeket nyújt a szingapúri vállalatoknak stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően – mondta, emlékeztetve, hogy már több nagy szingapúri cég is jelen van Magyarországon, de további partnerséget sürgetett magyar és szingapúri cégek között.

Azt is kiemelte a miniszter, hogy a kétoldalú kapcsolatokat jelentősen növeli majd az EU és Szingapúr közötti szabadkereskedelmi megállapodás hatálybalépése. Végül felhívta a figyelmet arra, hogy a Szingapúrt is a soraiban tudó Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) egy igen gyorsan erősödő térséget képez.

A fórumon a két ország kereskedelmi kamarája mellett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és a magyar Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) is megállapodásokat kötött.