Megoldás lenne, ha eltávolítanák Kim Dzsongunt?

 

Washingtonban készen áll az elnöki rendelet a Phenjannal kereskedelmi kapcsolatokat fenntartó országok ellen, ám Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint ez elhibázott lépés lenne.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy az Egyesült Államok elnöke meg akarja mutatni, hogy az ország vezető szerepe a világon még érvényesül. Ezt azonban nem fogják figyelembe venni; az orosz elnök kijelentette, a szankciók nem vezetnek eredményre – tette hozzá, kiemelve, hogy általános tilalom bevezetése csak illúzió és elhibázott lépés lenne.

Mint mondta, azokban a térségekben, ahol feszültség van, mindenki újra akarja pozicionálni magát akár az USA mellett, vagy éppen ellene, és szeretne megszabadulni azoktól a kötöttségektől, amelyet a II. világháború után ráróttak, így például Japán, igaz, a legjobb védelmi erővel bíró országról van szó.

A japán hadsereg előtt az egyik akadály, hogy ha elkezdenének fegyverkezni, azt rossz néven venné Dél-Korea – fűzte hozzá.

A nagy dilemma az amerikaiak számára az, hogy jó lenne politikailag, ha megvárnák, míg Észak-Korea elindítja a rakétát, ám ez veszélyesebb, mintha megelőző csapást mérnének, ez utóbbi viszont politikailag nehezebben indokolható – magyarázta a szakember.

Gyarmati István úgy vélte, ha Észak-Korea folytatja a provokatív magatartást, akkor valószínű, hogy katonai válaszra is sor kerül. Az észak-koreai hadsereg nagyon nagy, millió katonát tudnak hadrendbe állítani és nehéz háború alakulna ki, óriási pusztításokat kellene figyelembe venni, így ez sok áldozattal járó konfliktust szülne. Kivéve, ha ezt megelőzően eszébe jut valakinek Kínában vagy akár Phenjanban, hogy eltávolítsák a diktátort. Ebben az esetben lehetne megoldást találni a problémára – mondta Gyarmati István.