Sok migráns a német meghívás miatt indult útnak

 

Ezt követően az első „üzenet”, ami eljutott a bevándorlókhoz, a magyar kerítés volt – fejtette ki Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet vezetője.

A kerítés a globalizáció rendetlenségével szemben fellépő nemzetállamok szimbóluma – mondta el a Figyelőnek a szakember. Kifejtette, hogy ez volt az első olyan „üzenet”, ami átment, „ez ugyanis ott áll fizikai valójában, nem lehetett elhallgatni, s a személyes kommunikációs csatornákon keresztül a hír gyorsan el is terjedt”.

Orbán Balázs, aki Szíriától kezdve Törökországon át a Balkánig, majd a német befogadó állomásokig végigjárta a migránsok útvonalát, kifejtette, mindenhol azt mondták neki a bevándorlók: azért vágtak bele, mert őket „idehívták”. A német meghívásnak komoly szerepe volt az áradat megindulásában – húzta alá.

Migrációval felszámolni a nemzetállamokat

Sokak úgy látják, hogy Európából egy multikulturális olvasztótégelyt kellene csinálni a nemzetállamok felszámolása mellett – fejtette ki. „Az irreguláris migráció pedig – amely a globalizáció, a klímaváltozás, népességrobbanás, különböző fegyveres konfliktusok és egyes államok összeomlása miatt amúgy is létezne – ezen cél elérésének a megsegítéséhez ideális eszköz” – tette hozzá.

Tovább kell folytatni a harcot

A szakértő, aki az interjút az Európai Bíróság ítélete előtt adta, elmondta, hogy valószínűleg elutasítják a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet. „A luxemburgi bírákban pedig sokszor van jogi és politikai belátás, de ebben az ügyben a nyugat-európai buborék olyan nagy és áthatolhatatlan, hogy szinte lehetetlen átütni” – fejtette ki. „De nincs semmi baj, ez nem jelent semmit, a csata – különösen ilyen ellenszélben – elveszhet, a háborút kell megnyerni. A döntés egyébként is csupán arról szól, hogy az uniós kvótadöntés, amelyet mások szintén nem hajtanak végre, érvényes-e vagy sem” – mondta el.