Egészségtudatosan az uzsonnás dobozban is!

 

Vissza az iskolába! programnéven uzsonnás doboz összeállításokkal, szakértők által javasolt menükkel is várja a szülőket a Magyar Ízek Őszi Vására a hétvégén a Várkert Bazárban. A mintegy 70 kistermelőt és csak ellenőrzött forrásból származó magyar élelmiszereket felvonultató mustrán a hagyományos kínálat mellett számos olyan termék megtalálható, amelyet kifejezetten az egészséges táplálkozáshoz fejlesztettek. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője arra hívja fel a figyelmet: fontos, hogy legtöbbször magunk készítsük el a gyermekeink reggelijét, tízóraiját, mint sem, hogy pénzt adjunk nekik.

A hamisítatlan hazai kistermelőknek helyet biztosító, ingyenesen látogatható Magyar Ízek Őszi Vására nem csupán szüreti nagybevásárlásra és kóstolgatásra várja több száz termékből álló összkínálatával az érdeklődőket szeptember 9-10-én a Várkert Bazárban, hanem a gyermekeknek, valamint szüleiknek is alternatívát kíván nyújtani az egészséges étkezés tekintetében.

Talán nem is gondolnánk, hogy milyen széles választékban találhatók meg a vásár felhozatalban az uzsonnásdobozba való finomságok, pedig a kézműves sajt és tejtermékek, természetes összetevőjű zöldségkrémek, alacsony cukortartalmú házilekvárok, gombakészítmények, mézek, reformédességek, liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsök, müzliszeletek, magvak, salátaolaj keverékek és haláruk mind megfelelnek a különösen egészségtudatos vásárlók, valamint a gyermekek elvárásainak is. Sőt, egészen extra kategóriákban is találunk kifejezetten gyermekbarát termékeket. Például az – egyébként kórokozó ölő tulajdonságokkal rendelkező – mustárokból is van csak fügével és datolyával édesített változat, ami nemcsak finom, hanem az aszalt déligyümölcsökben található összes vitamint és ásványi anyagot tartalmazza.

Magyar Izek_OsziVasara2

Természetesen kizárólag ellenőrzött forrásból származó, kiváló minőségű sonkák, kolbászok, vadhúsok színes kínálata is várja a vásárlókat a Magyar Ízek Őszi Vásárán. Antal Emese dietetikus szerint ezek is beilleszthetőek a kicsik étrendjébe. „A húsok fontos szerepet játszanak a gyerekek táplálkozásában, főleg fehérje-, vitamin és ásványi anyag-tartalmuk miatt a mindennap fogyasztandó ételek közé tartoznak. A zsírosabb termékek is beleférhetnek alkalmanként, bár ha túlsúlyos a gyermek, akkor csak óvatosan!  Részesítsük előnyben a zsírszegényebb húskészítményeket és az alacsonyabb sótartalmúakat” – hívja fel a figyelmet.

A TÉT Platform szakmai vezetője azt tanácsolja, hogy elkerülendő a manapság oly gyakori étkezési nehézségeket, vonjuk be a gyereket minden folyamatba: menjünk velük együtt a piacra, vásárokra, koruknak megfelelően segíthetnek az ételek elkészítésében, faraghatunk zöldségszobrokat, kreálhatunk meséket az egyes ételekkel, használhatunk színes kiegészítőket, szalvétákat, tányérokat. Mindezzel kedvet adhatunk nekik, hogy olyan ételt is megegyenek, amelyet korábban meg sem kóstoltak.

„A felmérések szerint a gyerekek mintegy egyharmada reggelizés nélkül indul el az iskolába, ott pedig a szülő már nem tudja felügyelni, hogy a befizetett étkezésből mit esznek meg, vagy a büfékínálatból mit választanak. Pedig egy alsósnak kicsit kevesebb (1700-2050 kcal), míg egy felsősnek (2000-2400 kcal) körülbelül annyi energiára van szüksége, mint egy átlagos felnőttnek (2000-2500 kcal). Ennek a 20-25 százalékát a reggelinek, további kétszer 10 százalékát a tízórainak, illetve az uzsonnának kellene fedeznie.  Ezért is nagyon lényeges, hogy mindezekről főleg magunk gondoskodjunk, és ne pénzt adjunk a gyerekeknek, hogy vegyenek maguknak valamit!” – emelte ki a dietetikus.

A Magyar Ízek Őszi Vásárára is érdemes együtt érkezni a családnak, hiszen a termelők majd minden pultnál kóstolóval várják a látogatókat, a kisebb és nagyobb diákok ráadásul a KukTanoda Gyermek Főzőiskola vidám, ingyenes programján maguk is kitanulhatják az ételkészítés csínját-bínját, a közösen elkészített süteményt vagy kenyérlángost pedig a jól végzett munka örömével el is fogyaszthatják. Emellett a szervezők tippekkel, tanácsokkal és szakértők által javasolt receptekkel segítik az uzsonnásdobozok vonzó tartalmának összeállítását az eseményen.

A rendezvény ebből a szempontból is előfutára a szeptember 20-24-én az Agrármarketing Centrum által megrendezésre kerülő OMÉK-nak, amely a mezőgazdasági és élelmiszer ágazati konferenciák, tenyészállat bemutatók, gépek és agráripari technológiák mellett többek között az egészségtudatos étkezésről szóló és gasztronómia, kertészeti, valamint további közönség- és gyerekcsalogató programok tárháza is.

A Magyar Ízek Vásárának uzsonnakészítési tippjei

  • Olyan ételekre van szüksége a gyermekeknek az iskolában, amelyeket könnyen el lehet fogyasztani, de tápanyagtartalma kitart akár több óra hosszáig is. Fontos, hogy a gyermek agya számára serkentő ételeket adjunk.
  • A menzára befizetett gyerkőc esetében nézzük meg az étlapot, és ehhez tervezzük meg a tízórait, uzsonnát!
  • Főleg magunk gondoskodjunk a tízórairól, és ne pénzt adjunk a gyermekünknek, hogy az iskolabüfében vegyen valamit!
  • A szendvics alapja legyen legalább 50%-ban teljes kiőrlésű vagy rozsos, korpás, sokmagvas gabona, azaz kenyérféle. Valamilyen zöldség mindig kerüljön a szendvicsbe: paprika, retek, reszelhetünk rá gyökérzöldségeket is, mehet bele saláta- vagy káposztalevél. Variálhatjuk a szendvicset különböző krémekkel: tojáskrém, zöldségkrémek, húskrémek, májkrémek is kerülhetnek bele. Műanyag dobozban egész nap eláll a gyümölcssaláta egy kis citrommal meglocsolva. Ugyanígy csomagolhatunk sárgarépa-, uborka- vagy zellerhasábokat, mellé mártogatósnak joghurtot. Tejtermékek közül az alacsonyabb zsírtartalmúakat válasszuk: natúr joghurtot, túrókrémet, illetve kerülhet a szendvicsbe sajt, a kulacsba tej, turmix. Házilag is süthetünk sajtos, túrós, darált magvas, gyümölcsös kekszeket, stanglikat.
  • Gondos odafigyelést igényel a folyadékfogyasztás, amelynek az alapját a víz képezze! A gyümölcsleveknél vegyük figyelembe azok energia- és cukortartalmát! Fontos szem előtt tartanunk, hogy a folyadékbevitel eloszlása egyenletes legyen. Az nem jó megoldás, ha a kisiskolás egész délelőtt nem iszik, majd ebéd után húz le egy üvegnyit egyben. Ha a gyermek fáradtságra, fejfájásra panaszkodik, vagy nehezére esik figyelni, elsőként jusson eszünkbe, vajon ivott-e eleget? A tízórai mellé innivalót is csomagoljunk a gyereknek! Lehet kapni fél literesnél is nagyobb méretű színes kulacsokat, ez jó választás.
  • Ne kapjon minden nap ugyanolyan szendvicset a csemeténk, mert hamar megunja, és nem fogja megenni!
  • Figyeljünk oda az adagra is, illeszkedjen a gyermek életkorához, fizikai aktivitásához!
  • Ne adjunk sok nasit, mert kárba vész az ebédre kapott főtt étel!
  • Azokon a napokon, amikor edzése, különórája van a gyereknek, több energiára lesz szüksége.