A németek örülnek Trump stratégiájának

 

A német védelmi miniszter üdvözölte, hogy az Egyesült Államok folytatni kívánja az afganisztáni missziót.

Ursula von der Leyen kedden úgy fogalmazott, értékelendő, hogy az amerikai vezetés az aktuális helyzet függvényében határoz a további lépésekről, nem pedig a “választási naptárhoz” igazítja a döntéseit.

Arra a kérdésre, hogy Németország növeli-e a jövőben az Afganisztánban jelen lévő katonáinak számát, azt válaszolta, hogy tavaly 18 százalékkal emelték a bevetésben részt vevők létszámát, mialatt más országok kivonták csapataikat. Jelenleg azonban nem terveznek bővítést – tette hozzá.

A német szövetségi hadsereg (Bundeswehr) 2002 óta van jelen Afganisztánban, jelenleg mintegy 930 német katona szolgál ott.

Donald Trump amerikai elnök az arlingtoni Fort Myer katonai támaszponton kedden elmondott beszédében vázolta fel kormánya új afganisztáni és dél-ázsiai stratégiáját. Hangsúlyozta: nem a nemzetépítésért, hanem a terroristák ellen küzd, szövetségeseivel összefogva. A kivonulásra nem szabott meg határidőt, hanem a célok teljesülésétől és az afgán kormányzat együttműködésétől tette azt függővé. Jelenleg 8400 amerikai katona állomásozik Afganisztánban, de a hadsereg vezetése szerint néhány ezerrel növelni kellene a számukat. Az amerikai elnök azonban nem említette a tervezett csapaterősítés pontos számait.