Nem lesz katonai akció Szöul beleegyezése nélkül a Koreai-félszigeten

 

Nem lehet katonai akció a Koreai-félszigeten Szöul beleegyezése nélkül, ugyanakkor a dél-koreai vezetés mindent el fog követni, hogy megakadályozzon egy háborút - jelentette ki kedden Mun Dzse In dél-koreai elnök.

A Koreai-félszigeten csak Szöul dönthet katonai akcióról, más pedig nem határozhat ilyesmiről Dél-Korea hozzájárulása nélkül – hangsúlyozta Mun Dzse In televízióban közvetített beszédében, amelyet országának az 1910 és 1945 közötti japán uralom alól történt felszabadításának 72. évfordulója alkalmából mondott.

A dél-koreai kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy minden eszközzel elejét vegye egy háborúnak – ígérte.

Mun Dzse In ugyanakkor arra sürgette országa északi szomszédját, hogy térjen vissza a tárgyalósztalhoz. Hangsúlyozta: a Phenjan elleni büntetőintézkedések egyedüli célja, hogy párbeszédre bírják a kommunista állam vezetését.

Mun Dzse In új dél-koreai elnök a szöuli államfői hivatalban 2017. május 10-én, miután letette a hivatali esküt. (MTI/EPA/Kyodo News/Kim Min Hi)

Mun Dzse In új dél-koreai elnök a szöuli államfői hivatalban 2017. május 10-én, miután letette a hivatali esküt. (MTI/EPA/Kyodo News/Kim Min Hi)

A gazdasági fejlődés lehetetlen nemzetközi együttműködés és együttélés hiányában

Az észak-koreai kormányhoz fordulva Mun Dzse In kiemelte: nemzetközi együttműködés és együttélés hiányában a gazdasági fejlődés lehetetlen. Úgy fogalmazott, hogy sötét jövő és nemzetközi izoláció várja Phenjant, amennyiben nem tér le eddigi útjáról.

A dél-koreai vezető szerint Phenjan nukleáris programjának befagyasztása jelenthetné az észak-koreai válság megoldásának kezdetét.

Mun Dzse In leszögezte: a rendezés csakis békés eszközökkel érhető el. Hozzátette: a szöuli és a washingtoni vezetés e tekintetben ugyanazon az állásponton van.

Észak-Korea és az Egyesült Államok ugyanakkor a múlt hét óta egymást fenyegeti katonai akcióval. Phenjan ugyanis akkor jelentette be, hogy fontolgatja négy ballisztikusrakéta indítását az Egyesült Államok külbirtokának számító Guam irányába.

Kedden pedig Kim Dzsong Un észak-koreai vezető úgy fogalmazott, hogy még egy ideig figyelemmel kíséri az Egyesült Államok cselekedeteit, mielőtt döntést hozna az ügyben.