Gyarmati: Bíróság elé kell állítani az NGO-knak álcázott bűnözőket

 

Úgy tűnik, működik az olasz hatóságok szigora: eltűntek azok az NGO-hajók, amelyek valóban segítették az embercsempészek munkáját. Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint habár NGO-hajóknak nevezzük ezeket a hajókat, ám ezek valójában NGO-knak álcázott bűnözők.

Gyarmati István a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában felhívta a figyelmet, hogy nem szabad diszkreditálni az egyébként jó munkát végző NGO-kat. A szóban forgó hajók esetében bűnözőkről van szó, akik emberéleteket tesznek kockára – fűzte hozzá. Mint mondta, őket nem csak fel kell tartóztatni, de le is kell tartóztatni őket.

Fontos, hogy a líbiai hatóságok is elszánták magukat, és nem engedik odamenni a hajókat a líbiai területű vizekre. Jó együttműködés alakulhat ki az olasz és a líbiai hatóságok között, mely a marokkói és a spanyol hatóságok között is megtörténhet, bár rövid idő áll rendelkezésre ehhez – magyarázta. A spanyol-marokkói határon a menekültválság előtt is rendkívül erős ellenőrzés volt jellemző – fűzte hozzá.

Gyarmati István felhívta a figyelmet arra is, hogy a francia elnök megállapodást kötött a líbiai kormányzat vezetőivel. Oroszország érdeke hosszútávon, hogy ne segítse a menekülthullámot, ám eddig Szíriában és Líbiában is azt láttuk, hogy segíti – fogalmazott.

Olaszországban jelentősége lesz, ha egy bírói ítélet bebizonyítja azt, hogy az ún. NGO-k nagy része bűnöző – jelentette ki Gyarmati István.