Már megvan Botka utódja?

 

Egyes sajtóhírek szerint a négy évvel ezelőttihez hasonló miniszterelnök-jelölti casting indulhat a szocialistáknál. Az Origo úgy tudja: az MSZP tagsága már meg is találta Botka László utódját. A hírportál szerint a szocialisták többsége Kunhalmi Ágnest szeretné miniszterelnök-jelöltnek. A Botka László pártfogójának is tartott politológus Lengyel László úgy fogalmazott: a folyamatos belső viták miatt az MSZP leginkább egy nyilvános házhoz hasonlítható.

Kunhalmi Ágnesre cserélheti Botka Lászlót az MSZP – erről ír az Origo. A cikk szerint folytatódik a szocialisták belső háborúja és az elégedetlen párt már meg is találta a mostani miniszterelnök-jelölt utódját. A lap belső forrásokra és a Figyelő értesüléseire hivatkozva azt írja: hétről hétre változnak a nevek, Kunhalmi Ágnesnek viszont sokan örülnének.

Kunhalmi Ágnes neve akkor merült fel először, amikor néhány napja Botka László leváltotta Molnár Zsoltot, a párt elnökségi tagját a budapesti kampány vezető posztjáról. A szegedi polgármester ezt azzal indokolta, hogy szerinte Molnár Zsolt áruló, mert a Gyurcsány Ferenccel való összefogás lehetőségét hangoztatta. A sajtóhírek akkor arról szóltak, hogy a szocialisták egyre nehezebben viselik a miniszterelnök-jelölt teljhatalmát és az árulókat emlegető nyilatkozatot is sokan már pánikreakciónak tartják. A párttagok szerint ugyanis a szegedi polgármester látva, hogy nem hozott sikert az általa eltervezett politika, bűnbakkeresésbe kezdett.

A szocialista párt tagsága ezért lépett, és Botka László hiába akarta előtérbe helyezni saját emberét, a párt budapesti elnöksége inkább Kunhalmi Ágnesre bízta a fővárosi választási kampány irányítását.

Lengyel is kritizálja Botkát

A belső viszályok miatt az ATV-ben már az a Lengyel László is kritizálta a szegedi polgármestert és az MSZP-t, akit egyébként többen Botka László titkos tanácsadójának is tartanak, és akiről januárban még Gyurcsány Ferenc is azt mondta: titkos királycsinálóként dolgozik Botka László sikerén.

Lengyel László most azt mondta: az is csoda, hogy a szocialisták 5 hónapig támogattak valakit, akit korábban leszavaztak a választmányi elnöki posztról. Szerinte az elmúlt fél év bizonyíték arra, hogy milyen párt az MSZP.

„Ez hihetetlen, hogy megszavazták  azt az embert miniszterelnök-jelöltnek, akit egy évvel korábban leváltottak a választmány éléről és tulajdonképpen a szélre taszítottak. Ez már mutatja, hogy a párt milyen. Megpróbáltak megszabadulni ettől a vezetőtől, majd éljen ordításokban törtek ki egy év múlva. Hát most csodálkozunk, hogy az éljenzők körében hirtelenjében néhányan úgy döntöttek, hogy azért annyira ne éljen” – fogalmazott Lengyel László.

Az MSZP elnöke egyelőre tagadta, hogy keresnék Botka László utódját a pártban. Azt azonban elismerte, hogy Kunhalmi Ágnesnek a következő hónapokban fontos szerepe lesz.

A kérdés csak az, hogy ki marad a végén – az Origo ugyanis úgy tudja: az MSZP európai parlamenti képviselője, Ujhelyi István is el tudná képzelni magát miniszterelnök jelöltnek és nem tett le róla, hogy Botka László helyére kerüljön.

A lap szerint azonban Kunhalmi Ágnesnek jobbak az esélyei: a szocialisták nagy része ugyanis neki örülne a legjobban.