Újabb NGO-hajóval szemben léptek fel az olasz hatóságok

 

Az olasz hatóságok három napja várakoztatják az olaszországi felségvizek határán a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) Golfo Azzurro nevű mentőhajóját, amely csak azután kapott engedélyt a kikötésre, hogy aláírta a római kormány magatartási kódexét.

A Proactiva Open Arms hajója vasárnap óta nem léphetett olasz vizekre. A kikötést a máltai hatóságok is megtagadták. Az NGO-hajó ezért az utóbbi három napban Olaszország és Málta felségvizei között cirkált.

A nem kormányzati szervezet július végén jelezte, hogy kész csatlakozni a római kormány magatartási kódexéhez, amely a földközi-tengeri mentést szabályozza, ennek aláírását azonban elhalasztotta. A Proactiva Open Arms képviselői végül kedden aláírták az intézkedéscsomagot a római belügyminisztériumban.

Ezt követően az olasz hatóságok megadták a kikötési engedélyt a hajónak, amely műszaki meghibásodásra hivatkozva kért belépési engedélyt. Olasz hírügynökségi jelentések szerint azonban a hajó azóta sem lépett olasz vizekre.

A Golfo Azzurro három férfit vett fedélzetére vasárnap a Máltához tartozó úgynevezett Sar-tengeri zónában, ahol a mentési műveletek folynak. Sem a szervezet, sem a hatóságok nem közölték, hogy kikről van szó. Az olasz hatóságok Máltát tartották illetékesnek a hajó befogadására, a szigetország azonban 2013 óta nem engedi kikötni partjain a migránsokat szállító hajókat.

A szervezet által közölt videófelvétel szerint a Proactiva egy másik mentőhajójára a líbiai parti őrség tüzet nyitott nemzetközi vizeken. Riccardo Gatti a Proactiva Open Arms szóvivője elmondta, hogy a líbiai parti őrség azzal vádolta őket, hogy a szervezet együttműködik az embercsempészekkel. Catherine Ray, az EU külügyi és biztonságpolitikai szóvivője kedden elítélte a líbiai parti őrség erőszakos fellépését.