Szeptemberben döntenek a magyar Oscar-jelölésről

 

Az elmúlt időszak rekordszámú magyar filmbemutatója miatt mintegy húsz alkotásból választhat idén a magyar Oscar-nevezésről döntő szakmai bizottság. A héttagú grémium szeptemberben dönt a magyar jelölésről. Az M1 aktuális csatorna műsorának Havas Ágnes, a Nemzeti Filmalap vezérigazgatója volt a vendége.

„Idén nagy a választék, nem csak számban, hanem műfajban is: dokumentumfilm és animációs film is szerepel az alkotások között, de a filmek túlnyomó részét a játékfilmek képezik”  – nyilatkozta Havas Ágnes.

Az elmúlt két év nagy siker volt a magyar film számára

Az Oscar-bizottságban négyen a filmalap döntőbizottságának is a tagjai, hárman pedig filmszakmabeli független képviselők. A szakmai bizottság tagjai mérlegelik, hogy a filmek milyen súllyal jelentek meg a hazai mozikban, illetve a nemzetközi filmfesztiválokon – mondta Havas Ágnes.

Hozzátette: azoknak a filmeknek talán nagyobb esélyük van, amelyek már nemzetközi ismertségre tettek szert. A húsz alkotás között szerepel többek között a Kincsem, a Brazilok, a Jupiter holdja és Török Ferenc 1945 című filmje is. Havasi Ágnes elmondta: az elmúlt két év csodálatos volt a magyar filmipar számára, mert a Saul fia után a Mindenki című kisfilm is Oscar-díjat kapott.

Az Oscar-díjas Mindenki című kisfilm rendezője, Deák Kristóf az alkotás egyik helyszínén, a Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón 2017. március 8-án. MTI Fotó: Szalai Eszter

Nagy tömeg szavaz egy-egy filmre

A döntést szeptemberben fogja meghozni a bizottság, ezt követően egy film indulhat majd, a „legjobb idegen nyelvű film” kategóriában.

„Minden ország nevez egy filmet, utána elindul a jelölés procedúrája; először az amerikai filmakadémia tagjai tekintik meg moziban a filmeket. Az előválogatott lista kilenc filmet tartalmaz, majd ebből öt alkotás lesz jelölt. Az öt jelölt film közül pedig szavazással döntenek, minden akadémiai tag szavaz” – tájékoztatott Havas Ágnes.

Nemes Jeles László, a Saul fia című film rendezője a legjobb idegen nyelvű filmért járó díjjal a kezében a 88. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színház sajtószobájában tartott fotózáson 2016. február 28-án. (MTI/EPA/Paul Buck)

Lendületben a magyar filmgyártás

Lendületet adnak a magyar filmezésnek az elmúlt időszakban elért sikerek, ez elsősorban Andy Vajna kormánybiztosnak köszönhető, aki az ötleteivel és a stratégiájával megreformálta a magyar filmtámogatás rendszerét – mondta a Nemzeti Filmalap vezérigazgatója.

Hozzátette: nagyobb hangsúlyt kap a forgatókönyv-fejlesztés, a forgalmazás támogatása és a marketing, a kormánybiztos tapasztalatai sokat számítottak abban, ami most a magyar filmszakmát jellemzi.

Rekordévre számít a magyar filmipar

Az év második felében tovább erősödik a hazai filmgyártás, jelenleg is több nagy költségvetésű magyar és külföldi produkció készül Magyarországon, a közvetlen filmgyártási költések idén várhatóan meghaladják a 100 milliárd forintot.

A témáról itt olvashat bővebben.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg.

Kapcsolódó tartalom