Éves szinten tovább nőhet az infláció

 

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak a tavaly ilyenkorinál. Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A Takarékbank idén éves átlagban 2,3 százalékos inflációra számít.

A tavaly júliusihoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 3,3 százalékkal emelkedett, ezen belül a sertéshúsé 12,7, a sajté 10,8, a cukoré 8,9, a párizsi, kolbászé 8,3, a kávéé 7,1, a kenyéré 5,4 százalékkal. A baromfihús ára 14,9 százalékkal csökkent. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányárukdrágultak, átlagosan 5,2 százalékkal. A szolgáltatásokért átlagosan 1,8, az egyéb cikkekért (gyógyszerek, jármű-üzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 1,0, a háztartási energiáért 0,7, a ruházkodási cikkekért 0,1 százalékkal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek 0,3 százalékkal kevesebbe kerültek – részletezte az adatokat a KSH.

Fogyasztói árak - pókháló - ksh

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője közölte: a várakozásokat kissé meghaladóan, júliusban 2,1 százalékra emelkedett a fogyasztói árak növekedési üteme az előző havi 1,9 százalékról. Fokozatosan élénkülő árnyomásra utal, hogy a maginfláció 2,6 százalékra emelkedett, ami így továbbra is elmarad a 3 százalékos inflációs céltól. Egy hónap alatt átlagosan változatlanok voltak a fogyasztói árak, így az élelmiszerárak 0,2 százalékkal mérséklődtek (ezen belül természetesen eltérően alakultak az egyes élelmiszerek árai, de döntően az idényáras élelmiszerek hat százalékos árcsökkenésének köszönhetően), a szeszesitalok, dohányáruk árai 0,7 százalékkal emelkedtek, a ruházati termékek árai 2,5 százalékkal csökkentek a nyár végi kiárusítások miatt, a tartós fogyasztási cikkek árai stagnáltak, a szolgáltatások árai 0,9 százalékkal drágultak az üdülési szolgáltatások szezonális nyári 5,9 százalékos emelkedése miatt, amihez a vizes vb is hozzájárulhatott, míg az egyéb cikkek árai 0,8 százalékkal, ezen belül az üzemanyagárak 1,5 százalékkal csökkentek.

A növekedés mértéke, számokban

Egy év alatt az élelmiszerek árai 3,3 százalékkal emelkedtek, egy százalékkal drágultak az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek), ezen belül a járműüzemanyagokért 0,2 százalékkal kellett többet fizetni az egy évvel  korábbihoz képest. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 5,2 százalékkal, a szolgáltatások 1,8 százalékkal, a ruházati termékek 0,1 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára minimálisan, 0,7 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Takarékbank - keresetek - infláció

Az idei év elején számos ellentétes hatás befolyásolta az infláció alakulását. Egyes áruk, szolgáltatások célzott áfa csökkentése (baromfihús, tojás, nyerstej, internet, vendéglátás) lefelé, míg bázishatások, az üzemanyagárak, és a növekvő belső kereslet, a bérköltségek növekedése felfelé húzták az inflációt, a bérköltségek növekedését azonban a bérterhek csökkentése némileg ellensúlyozza. Az üzemanyagárak tavaly április-májusi drágulásának bázishatásának kiesése, valamint az üzemanyagok jövedéki adójának és árának csökkentése miatt az infláció 2 százalék közelébe süllyedt, majd augusztusban 2,7 százalékra emelkedhet, az év végére pedig az üzemanyagárak tavaly év végi magas bázisára – amit a jövedéki adó átmeneti emelése is okozott – miatt decemberben ismét 2 százalék közelébe süllyedhet az infláció.

Emelkedhet az üzemanyag jövedéki adója

Suppan szerint ugyanakkor nem zárható ki, hogy ha tartósan alacsonyak maradnak az olajárak, szeptembertől ismét átmenetileg emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Így idén éves átlagban 2,3 százalékos inflációra számít a Takarékbank, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat. Ezzel szemben a tartósan alacsony olajárak és az erősebb forint fékezheti az árak emelkedését.

Shutterstock - Olajkút - Olajipar - Nyersolaj

Jövő év elején az idei áfa csökkentések elmúló hatását ellensúlyozza további termékekre és szolgáltatásokra bevezetni tervezett áfa csökkentések, valamint az üzemanyagárak idei magas bázisa, így az infláció 2 százalék körül maradhat, azonban év közben az infláció már fokozatosan megközelítheti, a jövő év negyedik negyedévétől pedig meg is haladhatja a 3 százalékos inflációs célt, éves átlagban pedig 2,7 százalék lehet az infláció jövőre.

A elemző közölte: a jövő évi inflációra lefelé mutató kockázatot jelenthet a háztartási energiaárak esetleges csökkentése. Emiatt a jegybank egyelőre középtávon nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására, így a Monetáris Tanács továbbra is hangsúlyozhatja, hogy kész további nem-konvencionális eszközök használatára, ha az inflációs kilátások szükségessé teszik,  a jövő év második feléhez közeledve azonban ez az üzenet már elmaradhat – vélte Suppan Gergely.