Tovább fokozódik a hőség – És hol van még a vége?!

 

Csütörtökön 9 megyében és a fővárosban volt harmadfokú figyelmeztetés a kánikula miatt. Pénteken ugyanis már az egész országra a vörös, vagyis a legmagasabb figyelmeztetést adta ki a meteorológiai szolgálat. A napi középhőmérséklet tehát már az északi megyékben is 29 fok felett lesz. A szakemberek továbbra is azt kérik, hogy mindenki igyon sok vizet, viseljen könnyű, szellős ruhát, és ne tartózkodjon a tűző napon. A hőség az idős, beteg emberekre és a kisgyerekekre különösen veszélyes. Főleg úgy, hogy éjszaka sem frissül fel a levegő, és ez még az egészséges szervezetet is megviseli.

Csütörtökön lapátoltak és aszfaltoztak a tűző napon a közútkezelő munkatársai Sopronban. 67 fokot mutatott a hőmérő a forró beton közelében: szinte már izzott a levegő. Az útépítők óránként pihentek és több liter vizet is elfogyasztottak. Azt mondták: csak így lehet elviselni a forróságot.

Hiába megy a ventilátor, az extrém hőség kibírhatatlan volt a Híradóban bemutatott zamárdi büfé konyhájában is. A lángossütő mellett több mint 40 fok volt. A rekkenő hőségben még a strandolók is árnyékba vonultak: a déli órákban a szokásosnál kevesebben fürödtek a Balatonban.

Hajdúszoboszlón az UV-B sugárzás veszélyeire figyelmeztették a strandolókat. Szinte kivétel nélkül mindenki be is kente magát naptejjel. A felnőttek szalmakalapban, a gyerekek pedig sapkában lubickoltak.

A fürdő teltházzal üzemel: naponta több tízezer vendéget fogadnak. A párakapu alatt, az árnyékban hűsölnek és vizet isznak a napokban az idősek egy váci otthonban. Ők különösen nehezen viselik a nagy meleget.

Fokozottan kell ügyelni az idősekre

Az idősek otthonában az extrém időjárás miatt több óvintézkedést is bevezettek. Óránként kapnak inni, ebéd után pedig dinnyét is kapnak. Kötelező mindenkinek a szieszta, a szobákban a függönyöket behúzzák, a ventillátorok forognak.

És több fogy gyógyszerből is a hőségben. Egy zalaegerszegi patikában például csütörtökön is egymásnak adták a kilincset az emberek. A gyógyszertárak forgalma jelentősen nőtt az utóbbi napokban. Sokan keresik a vitaminokat és napégés elleni készítményeket.

Megdőltek a csúcsok

A napi minimum és maximum-hőmérsékleti rekord is megdőlt csütörtökön. Budapesten, a János-hegyen hajnalban 25,1 fokot mértek, délután pedig Békéssámsonon mutattak több mint 40 fokot a hivatalos hőmérők.

Messze még a vége

Az extrém meleg az előrejelzések szerint csak a jövő héten enyhül. Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet általában 18 és 24 fok között valószínű, de a városokban, a vízpartokon, a hegyekben ennél melegebb, az Északi-középhegység völgyeiben hűvösebb is lehet.

A legmagasabb hőmérséklet 35 és 40 fok között alakul a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint. Extrém UV-B sugárzás várható, így  amennyiben lehetséges, napközben 11:00 és 15:00 óra között mindenki kerülje a napozást.

Fokozottan kell védekezni a napsugárzás által okozott leégés ellen: vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt.

A várt enyhülésre még várni kell. Szombaton napközben 34-40 fokig, vasárnap pedig 38 fokig kúszhat fel a hőmérő higanyszála.