Több százezer potenciális veszélyforrás lehet még Németországban

 

Egy hét alatt két külföldi is fegyveres támadást hajtott végre Németországban. Vasárnap hajnalban egy konstanzi diszkóban lövöldözött egy iraki férfi; pénteken pedig Hamburgban rontott rá egy hatalmas késsel az emberekre egy arab férfi egy szupermarket előtt. A Spiegel című német lap az esetek kapcsán a kultúrák harcáról írt; a hazai titkosszolgálati szakértő szerint pedig Németországban több százezren is lehetnek, akik eltűntek a hatóságok látóköréből, vagy jogosulatlanul tartózkodnak az országban, ők potenciális veszélyforrások lehetnek.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója vasárnap az M1-en úgy fogalmazott: 2015 óta számos példa van arra, hogy az újonnan érkezett bevándorlók egyre nagyobb számban követnek el köztörvényes bűncselekményeket. Németországban az is gondot jelent, hogy a rendőrség nem hozza nyilvánosságra a részleteket, a sajtó pedig eltorzítja az ezekről szóló tudósításokat – fogalmazott.

A főtanácsadó szerint azt is vizsgálni kell minden ilyen esetben, hogy az elsődleges hírek, a média által történő tálalása, a rendőrség hallgatása vajon összhangban van-e a politika elvárásával, vagy pedig más okból történnek ezek a torzítások.

A békében élők és a békét szétrombolni akarók állnak szemben egymással

A Spiegel egy vasárnapi cikkében már a kultúrák harcáról ír. Az újságíró őrültségnek nevezte azt, hogy az iszlám a terrorcselekményekkel akarná felizgatni a keresztény társadalmat. Az újságíró szerint a békében élők és a békét szétrombolni akarók állnak egymással szemben.

A frusztrált emberek egy társadalmon belül szülhetnek még hasonló problémákat

Horváth József titkosszolgálati szakértő szerint azon illegális bevándorlók miatt, akiknek elutasítják a bevándorlási kérelmét, és a hatóságok nem különítik el a társadalomtól, illetve nem kezdik meg a repatriálásukat és a hazaszállításukat, frusztrált emberek tömege marad az adott országok társadalmán belül, ami óhatatlanul vezet oda, hogy időről időre ilyen akcióknak leszünk majd a szemtanúi és akár az áldozatai is.

Az elkövetők többsége muzulmán bevándorlókhoz tartozik

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzése azt mutatja: az elkövetők többsége a másod-, harmadgenerációs muzulmán bevándorlókhoz tartozik. Az intézet vezető kutatója a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy újabb elkövetői csoport is megjelent.

Horváth-Sántha Hanga szerint felbukkantak olyan újabb elemek, akik elutasított menedékkérő formában, illetve minőségben is elkövették a merényleteket. Ilyen példa többek között a tavaly decemberi berlini merénylő, a tunéziai hátterű Amis Amri, illetve az idén áprilisban, Stockholmban támadó üzbég származású személy. Ez azt jelenti, hogy egy újabb kategória keletkezett.

Horváth-Sántha Hanga hozzátette: a migránsokat többnyire a gyors pénzhez jutás reménye, a sikeresség és az erős státusz utáni vágy vezérli, amikor elkövetik a bűncselekményt.