Nem sikerül leváltani az Obamacaret

 

Ismét kútba esett a republikánusok egészségbiztosítási törvényjavaslatának elfogadása.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője hétfőn későn este közleményben tudatta: “sajnálatos módon immár nyilvánvaló, hogy a kudarcot vallott az Obamacare visszavonása, és azonnali pótlása nem jár majd sikerrel”.

Héfő este ugyanis először két republikánus politikus – Mike Lee, Utah állam és Jerry Moran, Kansas szenátora jelentette be, hogy a másodszori korrekció után sem szavazza meg a törvényjavaslatot, majd csatlakozott hozzájuk Maine állam szenátora, Susan Collins és a kentuckyi Rand Paul is.

Ezzel egyértelművé vált, hogy a 100 tagú szenátusban – a demokraták egyhangú elutasítása mellett – a republikánusoknak nincs elegendő voksuk a törvényjavaslat elfogadásához. Ehhez 52 republikánus szenátor közül 50-nek az igenlő szavazatára volna szükség.

Donald Trump elnök hétfő este vacsorán látott vendégül republikánus szenátorokat, és a törvényjavaslat elfogadása mellett érvelt. McConnell közleményére reagálva azonban Twitter-üzenetében már azt írta, hogy a kongresszusnak azonnal vissza kell vonnia az Obamacare néven ismert előző egészségbiztosítási törvényt, és teljesen új egészségbiztosítási javaslatot kell kidolgoznia. Az elnök azt írta, hogy a törvényjavaslat kidolgozásában demokraták is részt fognak venni, holott ők korábban elutasítottak bármilyen közreműködést ebben.

Elemzők már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy az új törvénytervezet sem semmisíti meg teljes mértékben az Obamacare-t, ezért kétséges a szenátusi elfogadása. Az új törvénytervezetet a képviselőház már elfogadta. Az Obamacare visszavonása és az új egészségbiztosítási törvény elfogadtatása Donald Trump egyik fő választási ígérete volt.