Ebben az egy dologban értenek egyet a baloldali kispártok

 

Létrejöhet egy új baloldali pólus, amelynek legfőbb irányelve az lenne, hogy elhatárolódnak a 2010 előtti baloldali kormányoktól és pártoktól, vagyis az MSZP-től és a DK-tól, így a Momentummal, az LMP-vel és esetleg a Párbeszéddel fognának össze.

A Medián felmérése szerint az új baloldali pólusra a Jobbik választóinak 8 százalék is átszavazna. A felmérést mérő Medián nem sokkal a megjelenés után pontosította az eredményt, és azt mondták: ez egyfajta gondolatkísérlet volt. Azt kutatták, hogy a válaszadók egyáltalán milyen százalékban lennének hajlandóak egy ilyen listára szavazni.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője is ezt erősítette meg, miszerint nem arról volt szó, hogy biztos ez a 16 százalék. Hozzátette: ez az új pólus még létre sem jött, inkább arról van szó, hogy az Együtt elnöke, Juhász Péter úgy véli, olyan erőket kellene tömöríteni, amelyek elhatárolódnak a 2010 előtti baloldali kormányoktól és pártoktól, vagyis az MSZP-től és a DK-tól, így a Momentummal, az LMP-vel és esetleg a Párbeszéddel fognának össze.

Juhász Péter, az Együtt elnöke beszédet mond a párt jelöltbemutató gyűlésén Budapesten 2017. június 3-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az LMP, de különösen a Momentum egyelőre elzárkózik ettől az új pólus szövetségtől. Az Együtt belátta, hogy egyedül nem képes bejutni a parlamentbe, és muszáj összefogni más pártokkal ahhoz, hogy esélye legyen a bejutásra – magyarázta Nagy Attila Tibor.

Szemmel láthatóan ez egy újabb kísérlet arra, hogy törpepártokból valamilyen életképes koalíciót hozzanak létre a baloldalon – vélte Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője. Mint mondta, ennek Botka László MSZP-n belül megingott helyzetének is köze lehet. Ha ugyanis Botka megy, akkor űr marad a baloldalon, és ebből indulnak a spekulációk, milyen pártszövetség alakulhatna ki – magyarázta a szakember.

Nagy Attila Tibor szerint a Medián által vázolt felvetést akkor lehet komolyan venni, ha létrejön egy megállapodás, egyelőre azonban a Momentum elutasítja, az LMP pedig még nem mondott rá igent. Részben ugyanazokra a szavazókra hajtanak: fiatalos, középkorú öko szemléletű szavazókra, ám a két párt között nincsen szó szövetségről – fűzte hozzá.

A Párbeszéd egyik képviselője egyébként úgy nyilatkozott, hogy az ő céljuk a kormányváltás és nem az, hogy elérjék a parlamenti küszöböt. Lánczi Tamás szerint egyelőre olyan pártok szövetségéről lenne szó, amelyek néha az 1 százalékot sem érik el egy közvélemény-kutatásban.

A Medián felmérése arra is rámutatott, hogy ha létrejönne az új tömörülés, akkor arra a sokan Jobbik szimpatizánsai közül is átszavazhatnának. A baloldali kispártok úgy látszik, egyelőre egy dologban értenek egyet: ha lesz közös lista, azon sem Gyurcsány Ferencnek, sem az MSZP-nek nincs helye.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Összefogás a Jobbikkal?

Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője kiemelte, a legfrissebb információk szerint az MSZP-n belül már nem csupán a szavazók megszólításáról beszélnek, hanem arról is, mely pártokkal kellene együttműködni. Botka László még korábban azt mondta, az LMP-vel szeretne összefogni, ám ezt az LMP elutasította, így Botka Lászlónak új taktikát kell keresnie. A Jobbikkal történő együttműködés helyi szinten már régóta a levegőben van; meghatározó, balliberális értelmiségiek többször beszéltek arról, hogy együtt kell a párttal működni.

Deák Dániel azt is mondta, egy országos téttel rendelkező választáson ugyanakkor ez a taktika nem fog működni, mivel országos kampány van, és nehéz a 106 választókörzetben egyenként megmondani, hova szavazzon a választó, a Jobbikra, vagy az MSZP-re.

A szakember úgy vélte, az ellenzéki térfélen folyamatosan zajlanak a találgatások, ennek mozgatórugója pedig az, hogy a baloldali politikai vezetők kiábrándultak, nem látják a megoldást. A Fidesz-KDNP sokkal jobban vezeti a közvélemény-kutatási listákat, mint 2014 előtt, vagyis azt látják, egyre kisebb az esély, hogy győzelemre vigyék pártjukat. Az első félév teljes kudarc volt Botka László számára, teljes stratégiaváltást kell tehát a pártnak szeptembertől végrehajtani. A kérdés, hogy hogyan tudja levezényelni mindezt Botka László, ha nem lesz rá képes, le fogják váltani, ez pedig egyértelműen a Jobbiknak fog kedvezni – fogalmazott Deák Dániel.