Megegyeztek Trumpék Szíriáról

 

Szíria egyes részeire kiterjedő tűzszünetben állapodott meg pénteken Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök - jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Hamburgban, hozzátéve, hogy a tűzszünet vasárnap déltől lép életbe.

A Szíria délnyugati részén, Deraa és el-Kuneitra tartományban kijelölt tűzszüneti övezetben a biztonságot az orosz katonai rendőrség fogja biztosítani, az Egyesült Államokkal és Jordániával egyeztetve lépéseit – mondta Szergej Lavrov, aki szerint az amerikai fél kötelezettséget vállalt arra, hogy ellenőrzi a tűzszünet ellenzéki oldalról történő betartását.

Donald Trump amerikai (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog kétoldalú megbeszéléstük során a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 hamburgi csúcstalálkozójának első napi ülésén 2017. július 7-én. (MTI/AP/Evan Vucci)

Szó volt Bassár el-Aszad elnök sorsáról is. Az Egyesült Államok továbbra is úgy véli, hogy az elnöknek nem lehet szerepe az ország jövőjében, de az még kérdés, hogy miként távozik. A tűzszünetről szóló megállapodás részletein még dolgozni kell, de maga a megállapodás “annak az első jele, hogy az Egyesült Államok és Oroszország képes együttműködni”. Trump és Putyin megvitatta azt is, hogy a tűzszünet által érintett területen kívül még hol lehetne lecsendesíteni a harcokat – mondta Tillerson.

Oroszország ugyanakkor Aszad legszorosabb szövetségese, és érdeke, hogy hatalmon maradjon, mert ettől függ az orosz befolyás a térségben.

Ukrajnára is kitértek 

Az orosz diplomácia vezetője kiemelte, hogy a két vezető első hivatalos, személyes megbeszélése “konstruktív légkörben” zajlott. Megállapodtak abban is, hogy Moszkva és Washington képviselői együttműködnek az ukrán válság megoldásáért.

A választás sem maradhatott ki 

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a találkozóról szólva kiemelte, hogy Trump hangsúlyozottan felvetette Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás kérdését. “Intenzív és hosszú eszmecsere folyt a témáról… Az elnök nem is egyszer hangsúlyozottan visszatért rá” – mondta.

Lavrov szerint Trump elfogadta Putyin biztosítékait, hogy nem volt ilyen beavatkozás, Tillerson viszont megjegyezte, hogy nem tudni, valaha is egyetértésre jut-e a két ország ebben a kérdésben.

Tillerson is úgy vélte, hogy a két vezető megbeszélése “nagyon pozitív” volt, és gyorsan megértették egymást. “Nem nagyon hánytorgatták fel a múltat. Azzal foglalkoztak, hogy miként lehet előbbre lépni” – tette hozzá.

Alig tudták abbahagyni 

Észak-Korea esetében eltér a két vezető álláspontja a helyzet kezelésének módját illetően. A Fehér Ház kérni fogja, hogy Oroszország tegyen többet az atom- és rakétaprogram leállításáért – mondta Tillerson.

A külügyminiszter elárulta, hogy a két vezető szinte nem is tudta abbahagyni az eszmecserét, és egy ponton Trump felesége bement hozzájuk, hogy a befejezésre kérje őket.