Finomabb lehet a fagyi

 

Akár már a következő szezontól szigoríthatják a fagylaltra vonatkozó előírásokat. Erre a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szerint azért van szükség, mert mára gyakorlatilag ellepték az országot a silány minőségű termékek. A tervek szerint az élelmiszerkönyvben pontosan meghatározzák majd azt is, mit lehet egyáltalán fagylaltnak nevezni.

Fagylalttörvény most is létezik, de az nincs elég pontosan meghatározva, hogy miből mennyit kell tartalmazniuk az édességeknek. Így nagyon sok olyan vállalkozás van, ahol valódi gyümölcs helyett színezékkel, aromákkal és növényi habalapokkal dúsítják a fagylaltokat – mondta a Kossuth rádió Krónika című műsorának Pakati Ádám, a Magyar Cukrász Iparosok Országos ipartestületének vezetőségi tagja.

MTI Fotó: Komka Péter

MTI Fotó: Komka Péter

Sajnos hazánkban is megjelentek azok a vállalkozások – legyen szó hazai, vagy határon túlról érkező vállalkozókról –, amelyek a fagylaltban nagy üzletet látnak és mindenféle silány minőségű fagylaltnak nevezett készítménnyel ontják a piacot, vagyis olyan alapanyagokkal dolgoznak, ami nem egészséges és nem túl kedvező a szervezet számára – fogalmazott.

Ha elfogadják az élelmiszerkönyv módosítását, akkor jövőre már csak azt lehet például eperfagylaltnak nevezni, ami legalább 25 százalékban tartalmaz gyümölcsöt. A cukrász ipartestület szerint a minőségi alapanyagokat használó vállalkozások működésére semmilyen veszélyt nem jelentenek majd az új szabályok.

„Azt gondolom, hogy akik ma tisztességesen vállalkoznak és tisztességes alapanyagokból, valóban gyümölcsből, vaníliarúdból, tejből, tejszínből, vajból és tojássárgájából készítenek fagyalaltot, azokat egyáltalán nem fogja (a szigorítás) ellehetetleníteni. Vannak azok a vállalkozások, amelyek nem engedhetik meg maguknak, hogy kiírják egy gyümölcstartalom nélküli fagylaltra, hogy eperfagylalt, valószínűleg azt fogják kiírni, hogy eperízű fagylalt” – fogalmazott Pataki Ádám.

A cukrász ipartestület kezdeményezését a Földművelésügyi Minisztérium támogatja.