Kitiltják a sörbicikliket a VI. kerületből

 

Gyakorlatilag megtiltja az önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken a sörbiciklik közlekedését az a rendeletmódosítás, amelyet csütörtökön fogadott el a terézvárosi önkormányzat. A rendeletben foglaltak betartásáról a VI. kerületi közterület-felügyelet gondoskodik - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A közlemény szerint a Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) polgármester által kezdeményezett rendeletmódosítást az indokolta, hogy a sörbiciklik (beerbike-ok) “mind a lakosságot, mind a kerületben közlekedőket rendkívüli mértékben zavarták”.

A szolgáltatást igénybe vevők “hangoskodása, olykor botrányos viselkedése, a forgalom akadályozása, ellehetetlenítése miatt” nagyon sok panasz, bejelentés érkezett – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a testületi ülésen szót kérő, sörbicikliket üzemeltető cégek képviselői nem vitatták a korlátozás jogosságát.

Az önkormányzat szerint a sörbiciklikkel kapcsolatos helyzet megoldása a szabályozás

Elismerték, hogy az általuk kínált szolgáltatás “jellegéből adódóan nem tartható normális mederben”, így az azzal járó kellemetlenségek egy ponton túl “nem tolerálhatók”. Mindössze azt kérték, hogy kapjanak írásos tájékoztatást a rendelet módosításáról és megsértésének szankcionálásáról – írta az önkormányzat.

A közlemény szerint a jogsértés elkövetőjét a közterület-felügyelő legfeljebb ötvenezer forintos bírsággal sújthatja a helyszínen, illetve önkormányzati hatósági eljárásban a jegyző – természetes személyeknél százötvenezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknél egymillió forintig terjedő összegű – közigazgatási bírságot szabhat ki.

A terézvárosi önkormányzat szerint a sörbiciklikkel kapcsolatban kialakult helyzet végleges és minden tekintetben megnyugtató megoldása a központi szabályozási környezet olyan átalakítása, amely egyrészt felülvizsgálja a jármű jelenlegi besorolását (kerékpár), másrészt a települési önkormányzatoknak felhatalmazást ad, hogy állást foglaljanak a szolgáltatásról.

Annak érdekében, hogy minél előbb egységes, mindenkire kötelező érvényű, a lakosság nyugalmát, a közlekedés rendjét és biztonságát egyaránt garantáló szabályozás jöjjön létre, Terézváros önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordult.