A kormány tiltakozik: Schulz ne Magyarországgal kampányoljon!

 

A kormány a leghatározottabban visszautasítja Martin Schulz nyilatkozatát, mivel a német szociáldemokraták kancellárjelöltje "megpróbálja belekeverni Magyarországot a német belpolitikai kampányba", egyértelműen "politikai haszonszerzésre próbálja felhasználni" Magyarországnak az övétől eltérő felfogását a migráció kérdéséről - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán az MTI-nek.

Kovács Zoltán arra reagált, hogy Martin Schulz a Politico című brüsszeli hírportál által kedden szemlézett beszédében azt mondta, ha ő lesz a kancellár, mindent meg fog tenni azért, hogy akik nem veszik ki a részüket a menekültek befogadásából, azok ne részesüljenek az európai uniós támogatásokból.

Martin Schulz, a német szociáldemokraták kancellárjelöltje. MTI/EPA Fotó

A Politico szerint Martin Schulz Orbán Viktor miniszterelnökre utalva úgy fogalmazott, ha az agrárpolitikáról és a támogatásokról van szó, azt mondják, “igen, köszönjük”, de ha a menekültpolitikai szolidaritásról, úgy reagálnak, “köszönjük, nem”, és ez nem elfogadható.

Kovács Zoltán közölte: azt tanácsolják Martin Schulznak, hogy mivel az elmúlt négy hónapban három választást veszített, koncentráljon a saját belpolitikai problémáira és Magyarországot hagyja ki a német választási kampányból.

A kormányszóvivő utalt rá, hogy Martin Schulznak nem ez az első ilyen megnyilatkozása az elmúlt hónapokban és olyan értelemben nem is meglepő, hogy látható volt, a szociáldemokrata pártelnök milyen felfogást képviselt az illegális migráció ügyéről az Európai Parlament elnökeként. Martin Schulz kijelentései tanúskodnak arról a “kettős mércéről”, amely a nyugat-európai politikusok fejében Magyarországról létezik – tette hozzá.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: “egymáshoz semmi köze” az illegális migrációval kapcsolatos magyar álláspontnak és a kohéziós alapoknak, tehát az európai uniós fejlesztési forrásoknak. Két teljesen más alapokon, illetve egymástól függetlenül létező rendszerről van szó, amelyek összekapcsolása “politikai zsarolás”, aminek Magyarország nem fog engedni – emelte ki.

Magyarország fenntartja álláspontját az illegális migrációról – jelentette ki. Hozzátette, szerinte nem menekültválságról van szó, hanem kontinentális migrációs válságról, amelyben “tíz- és százezrek, sőt milliók” törekszenek Európába, visszaélve azzal a felfogással, amelyet Martin Schulz megnyilatkozása is képvisel.

Jelezte: a kvótát már második éve próbálják a szolidaritás mértékegységeként használni Európában. Szerinte ez hamis mértékegység, “különös tekintettel arra, hogyan született döntés róla”. Emlékezetett rá, hogy Magyarország perben áll a döntés miatt, oldalán Szlovákiával, Lengyelországgal és másokkal, mert “igazságtalannak, törvénytelennek és végrehajthatatlannak” tekinti.