ENSZ-iskolák alatti alagutakat találtak a Gázai övezetben

 

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet titkos alagútjaira bukkantak az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNWRA) két gázai iskolája alatt - írta a Háárec című izraeli újság vasárnap.

Az UNWRA közleményben ítélte el az alagutakat építő Hamászt, és bejelentette, hogy mielőbb betömi a föld alatti járatokat. A föld felszíne alatt 2-3 méterrel haladó alagutakat az iskolák közvetlen szomszédságában lévő épület bővítésekor fedezték fel néhány napja az al-Maízi nevű menekülttábor területén. Az UNWRA tiltakozott az alagutak építése ellen, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy veszélynek teszik ki az iskolák tanulóit és dolgozóit. A szervezet bejelentette, hogy a diákok és a dolgozók addig nem mehetnek be az épületekbe, amíg nem tömik be az alagutakat.

A Hamász palesztin iszlámista mozgalom milicistái által létesített titkos alagút a dél-izraeli Kiszufim közelében 2013. október 29-én - az alagút a Hamász uralta Gázai övezetből 1,7 kilométer hosszan vezet át Izraelbe (Fotó: MTI/EPA/Izraeli védelmi minisztérium/Oak Beszon)

A Hamász palesztin iszlámista mozgalom milicistái által létesített titkos alagút a dél-izraeli Kiszufim közelében 2013. október 29-én – az alagút a Hamász uralta Gázai övezetből 1,7 kilométer hosszan vezet át Izraelbe (Fotó: MTI/EPA/Izraeli védelmi minisztérium/Oak Beszon)

Az ügynökség jelezte, hogy a felügyelete alá eső területen nincs felszínre vezető járata az alagútnak, nincsen kapcsolata az iskolával vagy a hozzá kapcsolódó épületekkel.

A Hamász tagadta, hogy köze lenne az iskolák alatt fellelt járatokhoz, és hangsúlyozta, hogy nagyra tartja az UNRWA munkáját.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kabinet vasárnapi ülésén azt mondta, eljött az ideje annak, hogy az UNRWA-t megszüntessék és beolvasszák az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságába. A kormányfő szerint a több millió palesztin menekültet segélyező, 1949-ben alapított ENSZ-szervezet nem oldja meg, hanem bebetonozza a palesztinok gondjait, és emellett Izrael ellen uszító tevékenységet is folytat. Netanjahu a szerdán Izraelbe látogató Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövetnek is elmondta, eljött az ideje annak, hogy a világszervezet felülvizsgálja az UNRWA létjogosultságát.

Az EU 82 millió euró támogatást ígért

Adnán Abu Haszna, az UNRWA gázai szóvivője az izraeli közszolgálati rádiónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az Izrael szövetségesének számító Egyesült Államok volt tavaly a szervezet legnagyobb támogatója, 368 millió dollárt adott a Közel-Keleten mintegy ötmillió regisztrált palesztin menekültet segélyező szervezetnek. Figyelmeztetett arra is, hogy kétmillióan is az Iszlám Állam terrorszervezet támogatóivá válhatnak, ha az UNRWA eltűnik a Gázai övezetből, ahol nélkülözhetetlen élelmiszersegélyeket, oktatást és egészségügyi ellátást biztosít.

Az Európai Unió a múlt héten 82 millió euró (25 milliárd forint) támogatást ígért a segélyszervezetnek iskolák és klinikák fenntartásához.

Az ENSZ Közgyűlése legutóbb 2016-ban hosszabbította meg három évvel az UNRWA megbízatását.

Izrael ENSZ-nagykövete tiltakozott az alagutak miatt

A The Times of Israel című angol nyelvű honlap közlése szerint Dani Danon, Izrael ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanácshoz benyújtott levélben tiltakozott az alagutak miatt. Danon felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy ítélje el a civil infrastruktúrával történt visszaélésért, és nyilvánítsa terrorszervezetnek a Hamászt.

Korábbi információk szerint a Hamász az évek során labirintussá fejlesztett betonalagút-rendszert hozott létre a Gázai övezet alatt, amelyen keresztül árut és fegyvereket csempésznek be Egyiptomból, és amelyet gerilla hadviselésre használnák egy esetleges, Izrael elleni háborúban. A járatok egy része Izrael területére vezet.