Nem változik a brit terrorfenyegetettség szintje

 

Nem változik a brit terrorfenyegetettség szintje a szombat esti, londoni terrortámadás után, továbbra is a második legmagasabb, "súlyos" a terrorveszély szintje az Egyesült Királyságban - közölte vasárnap reggel Sadiq Khan, London polgármestere.

Sadiq Khan, London polgármestere vasárnap reggel a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: nem változik a hivatalos meghatározás alapján súlyos fenyegetettséget jelző jelenlegi terrorkészültségi szint.

A múlt havi manchesteri terrortámadás után – amelyben egy öngyilkos merénylő 22 embert ölt meg egy popkoncert helyszínén, köztük hét gyermeket – néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorkészültségi fokozatot, és a brit nagyvárosok utcáin fegyveres katonai alakulatok csatlakoztak a rendőrjárőrökhöz.

A riasztási szintet azonban a múlt hét végén ismét a második legmagasabbra mérsékelték, és a katonai alakulatokat visszavonták az utcákról. Sadiq Khan a BBC-nek adott vasárnapi nyilatkozatában kijelentette: nem volt hibás intézkedés a terrorkészültség mérséklése, hiszen a jelenlegi, második legmagasabb riasztási fokozat is rendkívül erőteljes rendőri készenlétet jelent.

A londoni polgármester hozzátette: a következő napokban fokozott fegyveres rendőri járőrözés lesz tapasztalható London belvárosában. Khan kérte a londoniakat és a brit fővárosba látogató turistákat, hogy őrizzék meg nyugalmukat és éberségüket, és folytassák normális életvitelüket.

Sadiq Khan elvetette azokat a felhívásokat, amelyek szerint el kellene halasztani a csütörtöki parlamenti választásokat. “Nem vagyok híve a választások elhalasztásának, szenvedélyesen hiszek a demokráciában. Fel kell ismernünk, hogy a terroristák éppen a választásokat, a demokráciát gyűlölik a leginkább” – fogalmazott a londoni polgármester.