Cavusoglu: rendkívül veszélyes a szíriai kurdok amerikai felfegyverzése

 

Szíria jövője szempontjából rendkívül veszélyes, hogy az Egyesült Államok az Iszlám Állam (IÁ) elleni harc keretében fegyvereket szállít a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciának, amelyet Ankara terrorszervezetnek tekint - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában a szlovén hivatali kollégájával, Karl Erjaveccel tartott közös sajtótájékoztatón.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a török tárcavezető kifejtette: az amerikai lépés Szíria nemzeti egységére és területi integritására nézve kockázatos, hiszen az YPG a meghódított területeiről mindenkit elűz, beleértve azokat a kurdokat, akik nem értenek egyet a milícia ideológiájával.

Új amerikai HMMWV-k a szíriai kurd állások felé haladnak valahol Észak-Szíriában. MTI/EPA Fotó

Új amerikai HMMWV-k a szíriai kurd állások felé haladnak valahol Észak-Szíriában. Fotó: Twitter/Mohammed Hassan

Cavusoglu hozzátette: a szíriai kurdok a fegyvereket Törökországgal, de akár az emberiséggel szemben is fel tudják használni. A török külügyminiszter hangsúlyozta: amennyiben Szíriában stabilitást akarunk elérni, Washingtonnak el kell állnia ettől a helytelen döntéstől.

Nem tetszik a felfegyverzés a törököknek

A török nemzetbiztonsági tanács (MGK) is elítélte az Egyesült Államok szíriai kurdok felfegyverzésével kapcsolatos döntését. Az MGK közleményében kiemelte: a Szíriai Demokratikus Erők leple alatt működő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és YPG terrorista szervezetek támogatásának – Törökország elvárásai ellenére – történő politikája nem méltó egy barátsághoz és egy szövetséghez.

Az NBC amerikai televízió kedden jelentette, hogy a Pentagon (védelmi minisztérium) megindította a szíriai kurdoknak szánt fegyverszállításokat. Ankara a Törökországban 1984 óta felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szárnyának és ahhoz hasonló terrorszervezetnek tekinti az YPG-t.

A török vezetés attól tart, hogy a szíriai kurdoknak küldött amerikai fegyverek a PKK lázadóihoz kerülnek, ami felélénkítené a kurd függetlenedési törekvéseket. A PKK-t Washington és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti, de az YPG-t az Egyesült Államok egyik leghatékonyabb szövetségesének tartja a szélsőségesek elleni harcban, különösen az IÁ szíriai központja, Rakka küszöbönálló ostroma előtt.