Trump Macron kampányát méltatta

 

A hetekkel ezelőtt megválasztott francia államfő elnökválasztási kampányát és fölényes győzelmét méltatta az amerikai elnök csütörtökön Brüsszelben, miután találkozott a nemrégiben hivatalba lépett francia kollégájával. Brüsszelben NATO-csúcs van, amelyen mindkét politikus részt vesz.

Trump kijelentette, nagy megtiszteltetés számára, hogy találkozhatott Macronnal, aki – mint az amerikai elnök mondta – “nagyszerű munkát” végzett, “hihetetlen kampányt” folytatott és “hatalmas győzelmet” aratott a francia elnökválasztáson. Sok kérdésről fogunk egyeztetni, például a terrorizmusról és más ügyekről – mondta Trump az amerikai nagykövetségre szervezett egyeztetés kezdetekor.

Macron úgy fogalmazott, hogy számos téma van napirenden, és példaként említette a terrorellenes harcot, a gazdaságot, illetve a klíma- és az energiapolitikát.

Macron nem akarja, hogy Trump a párizsi klímaegyezmény kapcsán elhamarkodottan döntsön

Óva intette Emmanuel Macron francia államfő csütörtök délután Donald Trump amerikai elnököt attól, hogy elhamarkodott döntéseket hozzon a párizsi klímaegyezménnyel kapcsolatban. “Tiszteletben tartom, hogy (Trump) felülvizsgálat alá helyezte a párizsi megállapodást, de azt kívánom, hogy ne siessék el a döntést” – közölte Macron az amerikai elnökkel tartott brüsszeli találkozója után.

Trump az elnökválasztási kampány során sokat bírálta az egyezményt, amelynek keretében az Egyesült Államok azt vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátását a 2005-ös bázisévhez képest.