Élhet-e egymás mellett a túzok és a sas?

 

A Kiskunság az egyik legjelentősebb túzokélőhely az Európai Unióban. Néhány éve a természetvédők nagyon megörültek, amikor egy saspár is elkezdett a területen fészkelni. A sasok egyedszáma azóta folyamatosan nő, ami nem biztos, hogy egyértelműen kedvez a túzoknak.

A természetvédelmi őrök ezekben a napokban kezdték el műholdas jeladókkal felszerelni a még röpképtelen sasfiókákat, és a munka során túzoktestrészeket találtak a sasfészkekben.

Persze azt nem lehet tudni, hogy a sas élő vagy elhullott túzok maradványait vitte a fészekbe, de mindenesetre a szakemberek elkezdték figyelni a tendenciákat. A kérdés azért is érdekes természetvédelmi szempontból, mert mindhárom faj (túzok, parlagi sas, rétisas) fokozottan védett állatfaj – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Lóránt Miklós a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi felügyelője a műsorban kifejtette, egyelőre nem tudják, milyen hatással lesz a rétisas a túzokokra. Nemrég tapasztalt jelenségnek tanúi, ezért igyekeznek nyomon követni, mi történik a területen.

Eddig is folyamatosan monitorozták a madarakat, most a változásokra kíváncsiak, okoz-e elmozdulást a túzokoknál a sasok jelenléte. Az már látszik, hogy a sasfészek közvetlen közelében a túzok már nem tud fészkelni.

Egy túzokkakas dürgésre - a madarak párzási szertartása - alkalmas helyet keres a Győr-Moson-Sopron megyei Lajta folyó mentén. (MTI Fotó: Kovács Attila)

Egy túzokkakas dürgésre – a madarak párzási szertartása – alkalmas helyet keres a Győr-Moson-Sopron megyei Lajta folyó mentén. (MTI Fotó: Kovács Attila)

Hozzátette, a sas nem avatkozik bele direkt módon a túzokok dürgésébe, táplálékot keres. Ha a túzokok felé veszi az irányt, akkor eme utóbbiak elrepülnek. Ilyen jellegű zavarást vesznek észre a szakemberek egyre gyakrabban.

Az itt költő rétisas táplálékának legnagyobb részét a közeli vizes élőhelyekről szedi, vagyis nem mindennap közelíti meg a túzokokat. Azokon a területeken, ahol sok a túzok, az nagy létszámú préda a sasnak, ezért rárepül egy túzokcsapatra, megmozgatja őket és kifigyeli, akad-e sérült egyed. Nem kifejezetten bántja az egészséges, felnőtt túzokot.

Szavai szerint a legnagyobb problémát abban látják, ha a megfelelő túzokélőhelyek száma korlátozott, viszonylag kis területen vannak a madarak, és itt okoznak nagyobb zavarást a sasok. A Kiskunságban viszont elég nagy a területük, ezért elviselhető nekik a sasok zavarása.

Rétisas (Haliaeetus albicilla) MTI Fotó: Kovács Attila

Rétisas. (MTI Fotó: Kovács Attila)

Más kérdés, hogy ez a jövőben hogyan változik: nő-e vagy csökken a túzokok száma, és milyen változás áll be a ragadozó madarak egyedszámában.

Hozzátette, a térségben növekszik az állomány parlagi sas és rétisas esetén is: a felső Kiskunságban három pár parlagi sas és két pár rétisas fészkel közvetlenül a túzokos élőhelyeken – magyarázta.