Budapest lesz a családok fővárosa a hét második felében

 

A hét második felében Budapest lesz a családok fővárosa - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az M1 hírcsatornán hétfőn annak apropóján, hogy négy napon keresztül a magyar fővárosban rendezik meg a családok világkongresszusát.

Novák Katalin elmondta: csütörtökön lesz a Budapesti Demográfiai Fórum, amelyen tudósok, politikusok, civil szervezetek képviselői vesznek részt. Péntektől tartják a családok világkongresszusát, amelyet tizenegyedszer rendeznek meg, de Magyarországon először. Szombaton Egy közülünk elnevezéssel tartanak rendezvényt, amelynek fókuszában a családok és az élet védelme áll. Vasárnap pedig, a gyermeknapon az Andrássy útra egy óriási családi fesztiválra várják a családokat – ismertette.

Novák Katalin a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, hogy Európában demográfiai krízis van, a nyugati világban pedig értékválság is tapasztalható, mivel sok esetben hátrébb szorulnak a hagyományos családi értékek. Magyarországot példaértékűnek nevezte abból a szempontból, hogy a kormány úgy hozza döntéseit, úgy alakítja a családpolitikáját, hogy ezek az értékek következetesen megjelenjenek.

A családi világkongresszust a kormány támogatja

A rendezvény szervezésével foglalkozó munkacsoportot Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár vezeti, együttműködve hazai és nemzetközi szervezetekkel. A politikus a rendezvényről előzetesen azt mondta, hogy annak célja az élet-, család- és házasságbarát környezet és közgondolkodás előmozdítása hazai és nemzetközi szinten.ű

Képünk illusztráció (Fotó: MTI)

Képünk illusztráció (Fotó: MTI)

Az esemény lehetőséget kínál a családokkal foglalkozó politikai, civil és egyházi szerveződések, valamint a gazdaság és a média közötti kapcsolatok építésére, összefogásuk erősítésére, valamint a több országot is érintő demográfiai kihívások nem szokványos szemléletű megoldási lehetőségeinek áttekintésére, hatékony és bevált megoldások eszmecseréjére, ugyanis utóbbi témakörrel foglalkozik a csúcseseményhez kapcsolódó szakmai találkozó, a II. Budapesti Demográfiai Fórum.

A rendezvénysorozatot Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg, ide érkezik Jaime Mayor Oreja volt spanyol belügyminiszter, a lengyel és a horvát családügyi miniszter, lesznek tudományos szekciók, előadást tart például Philip Zimbardo világhírű amerikai pszichológus, kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt az egyházak és a civil szervezetek képviselői, és lesz számos kifejezetten fiataloknak szóló program is.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott, hogy a rendezvény tízezreket mozgat meg, és néhány napra a családok fővárosává teszi Budapestet – a Budapesti Kongresszusi Központban zajló rendezvénysorozat, illetve budapesti kísérő rendezvényeinek teljes programja a csalad.hu oldalon olvasható.