Egyetértünk a Figyelő szerkesztőségi állásfoglalásával

 

Elítéljük az Origo szerkesztőségének a megtámadását - írta pénteki szerkesztőségi állásfoglalásában a Figyelő. A hirado.hu egyetért a lap kinyilatkoztatásával.

“2017. május 18. ijesztő „momentum” a magyar médiatörténelemben, amelyre még soha a rendszerváltás óta nem volt példa. Egy fiatal politikai párt vezetője behatolt az Origo szerkesztőségébe, hogy fenyegető stílusban számon kérje az újságírókat a pártról és annak pénzügyeiről szóló cikk miatt. A pártemberek a szerkesztőségről, annak munkatársairól engedély nélkül felvételeteket is készítettek.

Ez nem csak törvénytelen, hanem erkölcsileg is védhetetlen, és a 20. század legrosszabb időszakait idézi. A rendszerváltás óta egyetlen politikus vagy párt sem vetemedett arra, hogy egy róla szóló cikk miatt az azt közlő szerkesztőséget lerohanja, fizikai jelenlétével fenyegesse, és törvénytelenül videófelvételeket készítsen az ott dolgozókról. Nincs az a cikk, nincs az a téma, amely miatt ilyen megtörténhet.

Ha valakinek nem tetszenek a róla megjelent cikkek, azokat hazugságnak tartja, helyreigazítást követelhet, bírósághoz fordulhat. A független igazságszolgáltatás pedig eldönti, hogy neki, vagy épp a szerkesztőségnek, az újságírónak van-e igaza.

Csütörtökön egy ijesztő momentum történt a sajtószabadság történetében. Arra kérünk minden jóérzésű, a sajtószabadság és az újságírás iránt elkötelezett újságírót, szerkesztőt, hogy ítélje el a történteket, és álljon ki az újságírásért!” – olvasható a Figyelő szerkesztőségi állásfoglalásában.