Ez Cannes egyik legizgalmasabb kérdése

 

Egy izgalmas vita adja eddig a cannes-i filmfesztiválon a fő témát: az a kérdés, hogy filmnek és mozifilmnek lehet-e tekinteni azokat az alkotásokat, amelyeket igazából nem a mozikba, hanem az internetes felületekre gyártanak. Most is vannak ilyen filmek a programban. Magyar szempontból egyébként a pénteki lesz a legfontosabb nap, mert bemutatják az Arany Pálmáért versengő magyar filmet, a Jupiter holdját.

A Todd Haynes rendezte Wonderstruckkal folytatódott a második napon a cannes-i filmfesztivál.

Az alkotás egy könyv alapján készült és két otthonából elszökött gyermek történetét kíséri végig, két különböző idősíkban. A film különlegessége, hogy a halláskárosult lány történetét a húszas évek fekete-fehér némafilmjeinek stílusában, a fiú történetét pedig a hetvenes évek amerikai mozijainak színkavalkádjában mutatja be.

Idén többek között Will Smith amerikai színész és Jesssica Chastain amerikai színésznő is helyet kapott a döntő testületben. A kilenc tagú zsűri elnöke pedig ezúttal Pedro Almodóvár. A spanyol filmrendezőt hatalmas tapssal fogadta a közönség.

„Nagyon meghatódtam. A filmek nézése és készítése régóta a legfontosabb dolog az életemben. Ha látok egy filmet, szenvedélyesen arra gondolok, hogy ez is hozzám tartozik, ez is az én részem, és ihletet nyerek belőle” - mondta Almodóvár.

Az idei jubileumi hetvenedik filmfesztivál érdekessége, hogy először verseng két olyan alkotás is az Arany Pálmáért, amelyet a Netflix videómegosztó szolgáltatás finanszírozott, és a francia mozikban nem is fognak bemutatni. Emiatt kisebb vita is kialakult a zsűriben, hogy ilyen filmek kaphatnak-e egyáltalán díjat Cannes-ban.

A jövő vasárnapig tartó fesztiválon naponta két játékfilmet mutatnak be. A hivatalos versenyprogramban 19 film szerepel, köztük Mundruczó Kornél Jupiter holdja című alkotása is. A magyar filmrendező drámája egy menekült fiúról szól, aki miután golyót kap, különleges képességre tesz szert, úgy tud lebegni, akár egy angyal. A forgatáson egy különleges felfüggesztési technikát alkalmaztak, amelyet magyar kaszkadőrök, kameramozgató és darus szakemberek fejlesztettek ki, kifejezetten ehhez a filmhez. A Jupiter holdját péntek este vetítik Cannesban. Ezen kívül 4 másik magyar alkotásért is lehet szurkolni.