Hősként ünneplik a fiatalt, aki megvédte a világot a zsaroló vírustól

 

Egy 22 éves brit IT-szakértőnek mindössze pár órába telt, míg szülei házából megállította a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) rendszerét megtámadó zsaroló vírust. Marcus Hutchins története hihetetlennek tűnik, de ismerősei szerint ő csak a munkáját végzi. Lelassította a globálisan terjedő vírust, így időt adott a hatóságoknak a felkészülésre.

A 22 éves Marcus Hutchins szülei házából, egy kis szobából állította meg a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) rendszerét megtámadó kibertámadást. A fiatalnak sikerült regisztrálnia a rosszindulatú program domainnevét, tehát egyfajta GPS-követőt fejlesztett ki a vírushoz. Ezzel a lépéssel megakadályozta az újabb zsarolások megjelenését, míg a hatóságok a már meglévő ultimátumokkal foglalatoskodnak.

 

Már a hatóságokkal együtt dolgozik az újabb támadások ellen

A fiatalember “barlangjáról” megjelent képek alapján nehéz elhinni, hogy a pizzás dobozok, videojátékok és hardverek között ilyen kulcsfontosságú munkát végzett, de a állítólag már a nemzeti kiberbiztonságtól is megkeresték, és felvették a globális vírust megakadályozó csapat tagjai közé.

Forrás: Twitter / THe Telegraph

Forrás: Twitter / The Telegraph

Forrás: Twitter / The Telegraph

Forrás: Twitter / The Telegraph

Magától tanulta a hackelést, de pár óra alatt megállította a vírust

A Telegraph kiderítette, hogy Hutchins magától tanult meg hackelni, és állítólag “véletlenül”, rutinból aktivizálta a “kill switch”-t, azaz a vírust regisztráló, majd kiiktató parancssort. Mindössze pár órájába telt megállítani az egészségügyi rendszer mellett további 200 ezer áldozatot szedő globális vírust.

A fiatal egyik ismerőse szerint – aki mellesleg a Fidus biztonsági cég alapítója – Hutchins csak a munkáját végezte, és sokan próbálták már elcsábítani magukhoz, de nem akar elköltözni. Munkáját hobbiként végzi, ezért élvezi annyira. Az pedig óriási szerencse, hogy jól meg is fizetik érte – tette hozzá.