Hétfőn tovább nőhet a zsarolóvírus áldozatainak száma

 

A WannaCry zsarolóvírus péntek óta legalább 150 országban összesen 200 ezer célpontot támadott meg, és a szám tovább nőhet, ha az emberek hétfőn visszatérnek munkába - adott hangot félelmének az Europolt vezető Rob Wainwright vasárnap.

Wainwright az ITV tévéhálózat egyik vasárnapi műsorában elmondta: a támadás különlegességét az adta, hogy a zsarolóvírust féregfunkcióval kombinálták, ezáltal a fertőzés automatikusan továbbterjedt.

“Ilyen globális méretű támadásra eddig nem volt példa” – hangsúlyozta az Europol-igazgató.

“Növekvő fenyegetéssel állunk szemben” – tette hozzá. “A számok egyre emelkednek, és aggódom, hova lyukadunk ki hétfő reggelre, mikor az emberek visszatérnek a munkába, és bekapcsolják gépeiket.”

Az autógyárak, kórházak, boltok, vasúttársaságok és iskolák informatikai rendszereit is megbénító vírus terjedése lassult ugyan, de félő, hogy szusszanásnyinál nem lesz hosszabb a szünet.

Wainwright elmondta, hogy egyelőre sem az Europol, sem más ügynökségek nem sejtik, ki állhat a támadás mögött, de abból indulnak ki, hogy bűnözőről van szó.

“Bizonyos összegeket követelnek, ebben az esetben viszonylag alacsony összegekről van szó: 300 dollárról (körülbelül 85 ezer forintról), amely 600 dollárra (170 ezer forintra) emelkedik, ha nem fizetsz három napon belül” – tette hozzá az igazgató. “Figyelemre méltóan kevesen fizettek eddig, így nem valószínű, hogy a bűnszövetkezetek nagyot kaszáltak volna.”

Wainwright elmondta, hogy az Europol aggódik az érzékeny adatokkal dolgozó egészségügy számítástechnikai rendszereinek biztonságáért, de nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a brit kormány eleget költ-e erre a célra.

Sir Michael Fallon brit védelmi miniszter vasárnap a BBC brit hírtelevíziónak azt mondta, London milliárdokat költ a kibertámadások elleni védekezésre.