Pár órán belül munkát ajánlottak a kirúgott FBI-igazgatónak

Felgyorsultak az események James Comey, az FBI elbocsájtott igazgatója körül. Miután a tévéből tudta meg, hogy már nincs állása, Edward Snowden NSA-kiszivárogtató és Julain Assange Wikileaks-igazgató is üzenetekkel bombázta.

Érdekes helyzet alakult ki a közösségi médián, amikor a két kiszivárogtatásairól elhíresült, azonban céljaikat tekintve drasztikusan különböző “külföldi rab”, Edward Snowden és Julian Assange James Comey menesztését véleményezte a Twitteren.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

Míg az Oroszországban, szigorú felügyelet alatt élő Snowden védelmébe vette a kirúgott FBI-igazgatót, Julian Assange-nak más tervei voltak a munkát kereső szakemberrel:

“A Wikileaks örömmel venné, ha James Comey besegítene a washingtoni irodánkban, ha tényleg komolyan gondolja az Egyesült Államok kormányának kivizsgálását” – írta cinikus hangvételű üzenetében. Emellett felhívta követői figyelmét arra, hogy idáig összesen egyszer, 1993-ban fordult elő hasonló incidens, még Bill Clinton elnöksége alatt. Ekkor az FBI-t irányító William S. Sessions-t szólította fel lemondásra a főügyész.

Assange megítélése eléggé kettős. Sokan szabadságharcost látnak benne, de olyanok is akadnak akik szerint hazaáruló. Az Egyesült Államokban kémkedés miatt indult ellene nyomozás és a svéd hatóságok is vádat emeltek ellene nemi erőszak gyanújával. Assange kezdettől fogva tagadja a vádakat és politikai indítékot sejt a háttérben.

Julian Assange jelenleg Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik. A latin-amerikai ország negyedik éve biztosít neki ott politikai menedéket. Svédországban szexuális erőszak miatt folyik ellene eljárás. Assange elutasítja a vádakat, és úgy véli, ha elutazna Svédországba, az ottani hatóságok kiadnák őt az Egyesült Államoknak, ahol a titkos iratok kiszivárogtatása miatt halálra ítélnék. Assange ellen európai elfogatóparancs van érvényben, ezért ha elhagyná a követség épületét, azonnal letartóztatnák.

Az FBI vezetőjét kedden menesztette váratlanul Donald Trump amerikai elnök, az igazságügyi miniszter és helyettese javaslatára. Arra hivatkozott, hogy Comey nem látta el tisztségét hatékonyan.