Két ingyenes filmszemle is kezdődik ezen a héten

Ezen a héten nemcsak a televízióban, de két filmszemlén is megméretteti magát több, a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásában született alkotás.

Míg a tévében friss kortárs gyermekvers- és dalfeldolgozásokat láthatunk az animációs műfajból, és egy ivócsap-terjesztő startup bemutatásával folytatódik  A gondolkodás művészete, addig az ingyenes filmélményekre vágyók számára egy új és egy hagyományos filmes eseményt is rendeznek Lakitelken, illetve Szombathelyen.

Ragaszkodás - jelenetkép Széles Tamás Ragaszkodás című filmjéből

Ragaszkodás – jelenetkép Széles Tamás Ragaszkodás című filmjéből

A IV. Savaria Filmszemlét április 26. és 28. között rendezik meg a szombathelyi Agora-Savaria Filmszínházban, ahol a programokon való részvétel ingyenes. A  Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásában részesült filmeket az alábbi időpontokban tekinthetik meg.

Csángók költője (r.: Czencz József)
Dokumentumfilm egy csángó poétáról és hagyományőrző költészetéről. Kamaraterem, április 26., szerda, 10.40

Ének a fák tetejéből (r.: Zsigmond Attila)
Dokumentumfilm a csángó énekes Vaszi Leventéről, aki 2014-ben megnyerte a Fölszállott a páva közönségdíját. Kamaraterem, április 27., csütörtök, 9.00

Ahonnan elindultam… Batta György (r.: Nagy Imre)
Portréfilm Batta György felvidéki íróról és lapszerkesztőről és az ő bátor kiállásáról a felvidéki magyarság megmaradásáért. Kamaraterem, április 27., csütörtök, 14.50

Ragaszkodás (r.: Széles Tamás)
A dokumentumfilm a trianoni békeszerződés aláírása utáni határ menti települések nemes harcát mutatja be. Kamaraterem, április 27., csütörtök, 16.34

Egy Isten, két nemzet (r.: Szabó Attila)
A dokumentumfilm egy székely lány és egy bukaresti kommunista tiszt házasságából született testvérpár történetét meséli el. Kamaraterem, április 28., péntek, 11.50

Kötél a mélyben (r.: Pozsgai Zsolt)
Az ismeretterjesztő film Bettelheim Bernát magyar orvos és hittérítő életútját mutatja be. Kamaraterem, április 28., péntek, 15.40

Szétszakadt Magyarország - jelenetkép Huth Gergely filmjéből

Szétszakadt Magyarország – jelenetkép Huth Gergely filmjéből

Rendszerváltó FilmszemleLakitelek
A lakitelki Rendszerváltó Filmszemlét – amely ugyancsak ingyenes esemény – először rendezik meg április 25. és 27. között a Lakiteleki Népfőiskolán. A versenyprogram tizenkét alkotása között az alábbi öt, a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja által támogatott film tekinthető meg..

Homo politicusBíró Zoltán (r.: Bakos Katalin)
A dokumentumfilmben Bíró Zoltán vall a rendszerváltás küzdelmes éveiről.

Homo politicusFür Lajos (r: Csallóközi Zoltán)
A rendszerváltó esztendők egyik legaktívabb politikusa, Für Lajos munkáját és a népi mozgalom szellemiségét dokumentálja a film.

A vers ereje – Kádárék félelme (r.: Agócs Sándor)
Ismeretterjesztő film az 1985. október 22-én, Lakitelken megrendezett Antológia estről, ahol a titkosszolgálati jelentések szerint 450-500 fő is részt vett.

Határon 1988-1989 (r.: Lukács Csaba)
A dokumentumfilmben azokról a magyarokról emlékeznek meg, akik az 1989-es romániai forradalom után költöztek Magyarországra.

Szétszakadt Magyarország (r: Huth Gergely)
A nyolcvanas évek végét feldolgozó dokumentumfilm szerint a pártállami titkosszolgálat nagy erőket mozgósított azért, hogy a rendszerellenes mozgolódásokba beépüljön.