V4 Híradó: Képviselőházi választások lesznek Csehországban

Naprakész, tematikus hírek a V4 országaiból. Október 20-án és 21-én lesznek a képviselőházi választások Csehországban - jelentette be Milos Zeman, cseh államfő. Véglegessé azonban csak akkor válik az időpont, ha a választások kiírásáról szóló rendeletet aláírja a miniszterelnök és az megjelenik az állami közlönyben is.

A cseh államfő indoklása szerint azért választotta a legkésőbbi lehetséges időpontot a választásokra, hogy a választóknak legyen idejük megismerni a pártok programját. A parlamenti pártok pozitívan fogadták a bejelentést. A választások legnagyobb esélyesének a jelenlegi pénzügyi miniszter Andrej Babis centrista pártját tartják.

Csehország nem kívánja bevezetni az eurót

Ezt Pável Belohrádek miniszterelnök-helyettes erősítette meg. Az ország eleget tesz az összes követelménynek, és elvben 2021-től használhatná a közös európai fizetőeszközt. A cseh iparkamara, és más jelentős gazdasági szereplők is arra kérték a kormányt, hogy hozzon politikai döntést, és a lehető legkorábban lépjenek be az eurozónába. A miniszterelnök és a pénzügyminiszter azonban kitart amellett, hogy Csehország számára nagyobb mozgásteret ad, ha kimaradnak az euróövezetből.

További határvédelmi intézkedéseket kell tenni

A V4-es tagállamok Nagy-Britanniában élő állampolgárainak érdekképviseletéről tárgyalt Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke és a cseh parlamant szenátusának elnöke is Budapesten. Egyetértettek, hogy közös fellépésre van szükség, hogy a kint dolgozók érdekei ne sérüljenek. Abban is közös állásponton voltak, hogy a határvédelem érdekében további erőfeszítéseket kell tenni.

Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy azokban az országokban kellene segítséget nyújtani, ahonnan a migránsok jönnek, tehát ne ide hozzuk a problémákat, hanem lehetőleg ott próbáljunk megoldásokat találni – jelentette ki Milan Stecht, a cseh parlament szenátusának elnöke.

Megkezdődött a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A fesztivál díszvendégei a visegrádi országok: Lengyelország, Csehország és Szlovákia. A budai Millenárison nyitotta meg kapuit a fesztivál, ahol csaknem ötszáz program, köztük dedikálások és koncertek is várják a könyvkedvelő közönséget. A megnyitón részt vett a budapesti cseh-, a szlovák- és a lengyel nagykövet is, akik bemutatták hazájuk könyvkultúráját. Lengyelország budapesti nagykövete, Jezsi Sznopek azt mondta: Közép-Európa kultúrája az egyetemes kultúra része, ezért nem lehet alárendelni a nyugat-európai kultúrának.

A lengyel, magyar, cseh, szlovák irodalom úgy lenne ismeretes és feldolgozott, hogy mindenki számára evidens legyen ez a közös, egyetemes kultúra nagyon eredeti és értékes része – mondta Jezsi Sznopek, Lengyelország budapesti nagykövete.

Brünnben is betiltották az Ubert

A morvaországi városban egy bírósági döntésre hivatkozva függesztették fel az alternatív taxiszolgáltatást. Ez kimondja, minden gépjárművön azonosan kell feltüntetni, ha személyszállítással foglalkozik. Az Uber gépkocsijain pedig nem volt jelzés, és taxiórájuk sem volt.

A cég pereli a várost, de fuvart addig sem vállalhat. A taxisok szeretnék elérni az Uber betiltását Pozsonyban is – a szlovák közlekedési minisztérium és a pozsonyi városháza azonban egyelőre nem tudott megegyezni abban, kinek a hatáskörébe tartozna a hatályos jogszabályok érvényesítése.

Krakkóban lesz az UNESCO Világörökségi Bizottságának következő ülése

A július másodikától tizenkettedikéig tartó ülésszakon döntenek majd az új világörökségi helyszínekről, és arról is, mely helyszíneket tegyék fel a veszélyeztetett örökségek listájára. Az ENSZ kulturális és tudományos szervezetének ez évi tanácskozásán kiemelt figyelem övezi majd azokat a helyszíneket, amelyeket az elmúlt évek háborúi, és terrorcselekményei rongáltak meg, pusztítottak el.