Havazás után a szél tépi Magyarországot - ez a helyzet az országban

Nem adja magát az áprilisi tél. A hatalmas hó, és az erős szél továbbra is komoly gondot okoz szerte az országban. A hegyekben több mint félméteres hó hullott, több települést teljesen elzárt a külvilágtól a hóréteg. Bánkúton volt a legrosszabb a helyzet, ott helyenként másfél méteres hótorlaszt emelt a szél. Az M1 stábjai több megközelíthetetlen településen is forgattak: volt ahova csak a mentőegységek tudták bevinni az élelmet, máshol egymást érték a kidőlt villanyoszlopok. Egyes falvakban nemcsak áram nem volt, de a telefonok sem működtek.

A hirtelen lehullott fél méternyi vizes hó súlya alatt letörtek a faágak és kidőltek a fák Ómassa környékén, ezek magukkal döntöttek egy villanyoszlopot is. Az ott élő mintegy 200 ember már szerda este áram nélkül maradt elzárva a többi településtől. A szakemberek egész délelőtt azon dolgoztak, hogy az utat megtisztítsák. Az M1 stábja az elsők között jutott fel a bükki településre.

MTI Fotó: Vajda János

Az M1 riportere arról tudósított, hogy a munkások fáról fára haladtak, hogy megtisztítsák az utakat. A szakemberek azt mondták, hogy a munkához kevés egy nap, de legalább már autóval el lehet jutni a településre.

Megállás nélkül dolgoztak a hókotrók

Csütörtök kora délután még több település volt elzárva a külvilágtól országszerte. És nem volt ritka látvány, hogy elakadt kamionok vesztegeltek az út szélén, úgy például mint Mátrafüred és Mátraháza között. Ezt a részt sújtotta leginkább az időjárás. Helyenként több mint fél méter hó esett. Éppen ezért megállás nélkül dolgoztak a tűzoltók és a hómunkások a térségben.

A Kékes kutatócsapatnak is akadt munkája bőven. Voltak, akiknek a Mátraházi Szanatóriumba kellett volna menniük, de Mátrafüredtől az utakat lezárták. Az időjárás Galyatetőt is elzárta a külvilágtól.

Fatüzeléses kályhán melegítették az ételt

A Kékes Kutatócsapat a fél méteres hóban próbált élelmet vinni az emberekhez. Voltak családok, akik a fatüzeléses kályhán tudták csak megmelegíteni a kisbabáknak az ételt. “Olyan helyzet alakult ki, ami teljesen kezelhetetlen, mert se áram, se meleg víz nem volt. Legfőképp a picit féltjük, de hála Istennek most már, hogy hoztak ennivalót is, így uralkodni tudunk a helyzeten” – nyilatkozta egy édesanya.

MTI Fotó: Komka Péter

Bennrekedt a személyzet egy bánkúti panzióban

Bánkúton volt olyan panzió, ahol bennrekedt a személyzet és azóta is várja, hogy eljussanak odáig a hótolók. Nincs internetük, az M1 Híradó az ott veszteglő férfit telefonon érte el. “Víz van, étel van, a villannyal van probléma azt aggregátorral próbáljuk orvosolni, amíg van üzemanyag. De állítólag holnap délbe már-már délkörül, délután, koradélután, ha minden igaz már fel fognak jutni ide” – nyilatkozta Potczai Imre.

Bánkúton a hófúvások miatt helyenként másfél méteres hótorlasz nehezíti a munkát.

Áram nélkül

A nagy mennyiségű hó és a viharos erejű szél miatt megrongálódtak az elektromos vezetékek, ezért több településen még mindig nincs áram. Az egyik galyatetői hotelben például aggregátort állítottak be, hogy legalább világítás legyen a vendégeknek. Szombathelyen pedig egy ház tetejét bontotta meg a szél.

Galyatetőn egy hotelben 150 vendég rekedt

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű hó miatt több Mártai településen nincs áram, internet- és mobilszolgáltatás. Az egyik galyatetői hotelben sincs, ahol mintegy 150 vendég rekedt. Őket arra kérték, hogy ne is induljanak haza, mert járhatatlanok az utak. A szálloda működtetése azonban áram nélkül nem egyszerű, aggregátorról megy minden. Ez viszont óránként 35 liter üzemanyagot fogyaszt. „Próbáljuk korlátozni a legszükségesebb fogyasztásra a használatot, így adott esetben mondjuk a wellness, a vízforgatás, az élményelemek, a szaunákat, mint fogyasztókat lekapcsoltuk a rendszerről” – nyilatkozta Szatmári Szabolcs, a Hungest Hotels Zrt. műszaki-és fejlesztési vezérigazgató-helyettese.

MTI Fotó: Komka Péter

Répáshután és a közeli településeken is szerda este óta nincs áram a leszakadt villanyvezetékek miatt. Az áramszolgáltató szakemberei pedig még csütörtök délután sem tudták megközelíteni a térséget.

Vas megyében is akadozott az áramszolgáltatás az extrám időjárás miatt. Csütörtökön 32 településen, csaknem 7 ezer fogyasztó maradt áram nélkül. Az egyik balogunyomi kisboltban is csak aggregátorral tudták elindítani az elektromos gépeket.

Máshol a viharos szél okoz gondot

A szombathelyi tűzoltóknak a viharos szél adott munkát. A belvárosban egy ház tetejét bontotta meg.

Zalaegerszegen a délutáni órákban egy négyemeletes családi ház tetejének bádog rögzítéseit tépte fel az orkán erejű szél. A munkálatok idejére teljes szélességében le kellett zárni az utcát.

Fotó: met.hu.

Fotó: met.hu.

Az erős szél miatt első, illetve másodfokú riasztást adott ki a Meteorológiai Szolgálat a Dunántúlra, és a Tiszántúlra.

Az itthonihoz hasonló az időjárás a környező országokban is

Ausztriában, Szlovákiában, Ukrajnában és Romániában is fennakadások vannak a közúti és a vasúti közlekedésben, Ukrajnában pedig már halálos áldozata is van a havazásnak.

Másfél méter hó Ausztriában

Ausztriában egyes helyeken másfél méter hó esett. Az ország észak-keleti részén 25 ezer háztartásban voltak hosszabb-rövidebb ideig áramkimaradások a vezetékekre zuhant faágak miatt. A helyreállítást nehezítette, hogy számos közutat le kellett zárni, így a szakemberek csak gyalog vagy terepjárókkal tudták megközelíteni a helyszíneket. Jelentős közlekedési nehézségeket okozott a havazás az A1-es és az A2-es autópályán és a Bécset elkerülő A 21-es autóúton. Több autóst kellett kimenteni a hóból.

A szlovák tűzoltóság által közreadott kép megrongálódott járművekről a D1-es autópálya magas-tátrai szakaszán Poprád közelében, ahol csaknem negyven autó ütközött egymásnak a sűrű havazásban 2017. április 20-án. Fotó: MTI/EPA/Hazz

Szlovákia hegyvidéki részein helyenként fél méteres a hó, az ország egész területén első fokú riasztás van érvényben.

Négy halott Ukrajnában

Eddig négy halálos áldozata és kilenc sérültje van az Ukrajnában pusztító ítéletidőnek. Kijevet leszámítva az egész országban havazik. Kétszáz település van áram nélkül, mert a villamosvezetékekre fák dőltek. Súlyosbodott a helyzet a keleti és a déli országrészben, ahol főként havas eső esik, amit heves széllökések kísérnek.

Nagy mennyiségű csapadékra, kiadós havazásra és erős szélre figyelmeztető másodfokú riasztást adott ki a román meteorológiai szolgálat az ország keleti részére, Moldvára, valamint a déli és a keleti Kárpátok egész térségére, Székelyföldet is beleértve. Maros megyében 12 településen 3400 háztartás maradt áram nélkül, miután a szél villanyvezetékeket rongált meg.