Erdogan: a népszavazási győzelem kikövezi majd a halálbüntetés visszaállításának útját

Az elnöki rendszer törökországi bevezetéséről április 16-án tartandó népszavazáson aratott győzelem kikövezi majd a halálbüntetés visszaállításának útját - ennek a meggyőződésének adott hangot Recep Tayyip Erdogan török államfő isztambuli záró kampányrendezvényén szombaton.

“Testvéreim, a halálbüntetéssel kapcsolatos elhatározásom világos” – jelentette ki a török elnök hívei előtt. “Ha a parlament elfogadja és beterjeszti elém, én jóvá fogom hagyni, és ezzel az ügyet lezárom. Amennyiben ez nem történik meg, egy másik referendumot fogunk tartani erről, és a nép fog dönteni. A holnapi döntés nyitja meg az ehhez vezető utat” – tette hozzá.

Erdogan hangoztatta: “ez a vasárnap lesz az a nap, amikor népünk megleckézteti azokat az európai államokat, amelyek az elmúlt két hónapban mindenféle törvénytelenséggel próbáltak megfélemlíteni minket”. “Holnap lesz annak a napja, hogy válaszoljunk nekik erre. Németországnak, de Ausztriának, Belgiumnak, Svájcnak és Svédországnak is választ fogunk adni” – fűzte hozzá.

A népszavazási kampány során erős feszültségek keletkeztek Törökország és több európai állam között. Márciusban Németország és Hollandia megakadályozta, hogy török miniszterek az elnöki rendszer bevezetése mellett kampányoljanak a helyi török közösségek előtt. A török vezetők ezért a népszavazási kampányban többször nácinak, fasisztának, idegengyűlölőnek és iszlámellenesnek nevezték a nyugat-európai politikusokat.

Az ankarai törvényhozás 2017. január 21-én hagyta jóvá véglegesen azt a 18 pontból álló alkotmánymódosítást, amellyel megszűnne a miniszterelnöki tisztség, a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át. Ezekről a változtatásokról döntenek a népszavazáson, amelynek időpontját április 16-ra tűzték ki. A referendumon 55,3 millió belföldön élő és nem egészen 3 millió külföldön élő török adhatja le voksát.

Az elnöki rendszer bevezetése jelentősen több hatalmat juttatna Erdogánnak, az alkotmánymódosítás ellenzői ezért egyeduralom kialakulására figyelmeztetnek Törökországban.