Löfven: Svédország egyesült részvétében és haragjában

Stefan Löfven svéd miniszterelnök kormánya a pénteki gázolásos merényletet követően bejelentette a határellenőrzések szigorítását. Löfven a merénylet helyszínén virágot helyezett el és mécsest gyújtott.

A döntés értelmében 10 napig minden, Svédországból kiutazó személyt ellenőriznek. Anders Ygeman svéd belügyminiszter az SVT állami rádiónak elmondta, hogy szükség esetén további 20 nappal meghosszabbíthatják a skandináv állam határain a teljes határellenőrzést. “Erre azért van szükség, hogy az elkövetőt vagy esetleges segítőit megakadályozzuk az ország elhagyásában, és abban, hogy kivonják magukat a letartóztatás alól” – tette hozzá.

Löfven: Svédország nem fog meghunyászkodni

Löfven a merénylet helyszínén virágot helyezett el és mécsest gyújtott.

Sajtótájékoztatóján a miniszterelnök kijelentette: Svédország egyesült részvétében és haragjában, továbbá megfogadta, hogy nem engedik, hogy a gyűlölet lerombolja a skandináv ország értékeit.

“Az ilyen jellegű cselekmények sosem érik el céljukat” – hangoztatta Löfven. “Svédország nem fog meghunyászkodni ezek miatt a megvetendő gyilkosok miatt” – tette hozzá.

“Szörnyű, ami történt. Ártatlan emberek estek áldozatul” – mondta a svéd a kormányfő, és emlékeztetett, hogy a terroristák célja a demokrácia aláásása. “De ezt a céljukat Svédországban sosem fogják elérni” – fűzte hozzá.

EPA/MAJA SUSLIN SWEDEN OUT

“Örökké szóló üzenetünk: nem tudtok elnyomni minket, és nem tudtok dönteni az életünkről. Sosem fogtok győzni” – hangsúlyozta Löfven, aki szavait a terroristáknak címezte.

A skandináv ország kormányfője rámutatott, hogy a hatóságok minden tőlük telhetőt meg fognak tenni Svédország megvédésére, ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy ilyen cselekmény ne fordulhasson elő a jövőben.

Stockholmban péntek délután egy teherautó sétálóutcába, majd pedig egy bevásárlóközpontba hajtott, és legalább négy embert halálra gázolt, sokakat megsebesített. Stefan Löfven úgy nyilatkozott, hogy “minden jel szerint” terrortámadást követtek el.