Három űrsétára készülődnek az űrállomáson

Az első kettőt a következő bő nyolc napban tervezik, az űrhajósok előkészítik majd a komplexumot a legénységet hozó kereskedelmi űrhajók fogadására. Emellett bővítik kapacitását Föld-megfigyelő készülékek telepítésére is.

Az első űrsétában Shane Kimbrough amerikai és Thomas Pesquet francia űrhajós merészkedik az űrbe, a tervek szerint március 24-én, magyar idő szerint délután két órától kezdődően. A szintén amerikai Peggy Whitson a komplexumon marad, ő irányítja majd a társait segítő robotkart.

Ezt követően Kimbrough és Whitson sétál március 30-án, ekkor senki sem lesz a robotkarnál. Mindkét séta elsődleges célja helyet csinálni a második nemzetközi dokkoló adapternek, amely lehetővé teszi a későbbi, magánfejlesztésű űrhajók kikötését.

Jelenleg csak az orosz Szojuz képes dokkolni és embereket is felhozni a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), egyéb esetekben, úgymint a SpaceX Dragonjánál és az Orbital ATK Cygnusánál, az asztronautáknak a robotkarral kell megragadniuk az érkező teherűrhajót, majd dokkoltatni a komplexumon.

Világűr, 2015. december 22. Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2015. december 22-én közreadott képen Timothy Kopra amerikai űrhajós űrsétát tesz a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS) december 21-én. A világűrben töltött valamivel több mint három óra alatt Kopra honfitársával, Scott Kelly asztronautával előkészületeket végzett a bajkonuri űrközpontból aznap fellőtt és az ISS-re érkező orosz teherűrhajó fogadására. (MTI/EPA/NASA)

Illusztráció. (MTI/EPA/NASA)

A NASA a SpaceX-szel és a Boeinggel szerződött le emberes űrhajók fejlesztésére, ezekre az elkövetkező években lehet számítani, már az új portokon.

A harmadik sétát Whitson és Pesquet végzi a jelenlegi tervek szerint április 6-án, Kimbrough pedig a robotkart fogja üzemeltetni. Telepítik majd a hamarosan a Cygnus fedélzetén érkező repüléstechnikai berendezést, ami lehetővé teszi még több kísérlet elhelyezését a burkolaton a Föld megfigyelésére.

A Cygnus kilövését viszont ismét elhalasztották az Atlas V gyorsítórakétával felmerült probléma miatt, ennél fogva elképzelhető, hogy a harmadik űrsétát át kell majd ütemezni.

A három űrhajós az elmúlt héten már megkezdte az első űrkiránduláshoz szükséges procedúrák tanulmányozását, miközben kísérleteket végzett a komplexumon, chatelt a NASA-rajongókkal a Facebookon és beszélgetett a francia elnökkel.

A három űrsétát követően Kimbrough, valamint Andrej Boriszenkó és Szergej Rizikov orosz kozumonauták egy Szojuzon hazatérnek, míg két másik űrhajós, a zöldfülű Jack Fisher és az orosz Fjodor Jurcsihin érkezik, ismét öt főre növelve a komplexum létszámát.