Ne higgyen el mindent a szórólapoknak!

Felújítás, javítás, építés, bontás, garanciát vállaló cégtől – hirdetik magukat sokan nem túl bizalomgerjesztő szórólapokon. Ezek a sokszor név nélküli vállalkozások szinte minden munkát elvállalnak a ház körül – legalábbis azt ígérik.

Az M1 fogyasztóvédelmi magazinjában már korábban volt szó arról, miként kell leellenőrizni a magát szórólapon hirdető cégeket.

Még januárban mutattak be a műsorban két negatív példát. Az egyikben egy nyugdíjas asszony rendelt szórólapon hirdetett cégtől felújítási munkálatokat, míg a másik esetben egy kerítés festése került – szinte munka nélkül – 400 ezer forintba. Mind a két esetben a vállalkozó eltűnt vagy dolga végezetlen, vagy rendkívül silány, kontár munkát végezve.

Flórián Zsolt, az Építkezők Országos Egyesületének elnöke egy szórólapon hirdető vállalkozást ellenőrzött a mostani műsorban: mivel a hirdetésben nem szerepel, elkérte a cég nevét, hogy utánanézzen. A cégről néhány kattintással kiderült, hogy komoly problémákkal küzd.

Pákozdi Előd, az egyesület alelnöke az opten.hu, a cegjegyzek.hu vagy a bisnode.hu oldalon keresett rá a cég nevére. Ez alapján kiderült, hogy gyakorlatilag a cég tagjának a vagyoni részesedését lefoglalták, és 2006 óta eljárás folyik ellenük. Bár a hirdetésen szereplő férfi azt állította, övé a cég, a nyilvántartásból úgy tűnik, semmi köze hozzá.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Flórián Zsolt újból felhívta a vállalkozót, aki állítása szerint nem tudott arról, hogy végrehajtás alatt áll a cég vagyoni részesedése.

Bizonytalanság esetén az egyesülettől is segítséget lehet kérni, ahol ellenőrzik a választott társaságot. A makulátlan cégeknek panaszmentes igazolást adnak, amely jelzi, hogy megbízható szakemberek vezetik az adott társaságot. A szakértő szerint ellenőrzés és referencia nélkül ne bízza senki a pénzét ismeretlen cégekre.