Veszélyforrást jelentenek az internetes álgyógyszerek

Felmérések igazolják, hogy az emberek gyakran vásárolnak az interneten gyógyszereket és ismeretlen eredetű készítményeket. A válaszadók csaknem fele állította, hogy az elmúlt egy évben pénzt adott hamis gyógyszerért, ráadásul a vásárlók majdnem kétharmada egy év alatt többször is megtette ezt.

Dr. Horváth-Sziklai Attila a Magyar Gyógyszerészi Kamara igazgatóját kérdezték arról, milyen szabályozások vannak az internetes gyógyszer-kereskedelemre illetve honnan tudhatjuk, hogy biztos forrásból származik a készítmény. Elmondása szerint óriási kockázatot hordoz az interneten vásárolt gyógyszerek szedése. Biztonságosan olyan gyógyszertár webes felületén tudunk vásárolni, ahová egyébként személyesen is elmehetünk. “Azért vásárolnak az emberek interneten keresztül gyógyszereket, mert szégyenlik, ha valamilyen problémájuk van és így elkerülhetik a személyes találkozást orvossal vagy gyógyszerésszel” -tette hozzá.

A fehérjék és étrend-kiegészítők akár komoly egészségügyi károkat okozhatnak

Az engedély nélküli gyógyszerek, a különböző fehérje készítmények, illetve azok a gyógyszerek amelyeket nem ismerünk, negatív hatással is lehetnek a nőkre nőgyógyászati szempontból – mondta Dr. Mosonyi Attila szülész-nőgyógyász, genetikus professzor. Mint gyakorló orvos, óva int mindenkit attól, hogy ilyen kétes eredetű gyógyszereket vásároljon az interneten. Elmondta, nem csak a nőknél, de a férfiaknál is komolyabb problémákat, akár impotenciát is okozhat a fehérjekészítmények túlzott bevitele.

Nem csak az embereknek adható készítményekről készült felmérés

Dr. Nemes-Terényi Melinda a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazgatóhelyettese elmondta, fontos megemlíteni az állatgyógyszereket is. Az erről készült vizsgálatokból kiderült, hogy ezen a területen is előfordul a hamis készítmények forgalomba kerülése. Nemrégiben tudomást szereztek egy, a keleti megyékben történő kereskedelemről, ahol engedély nélküli gyártmányokat szántak árusításra. Több nyomozás is folyt és folyik eddig hasonló ügyekben. A Nébih ilyen esetekben feljelentést tesz és az ügyet a rendőrség segítségével kivizsgálják.