Kocsis Zoltán az utolsó pillanatig hallgatta a felvételeket

Kelemen Barnabás és Kocsis Zoltán utolsó közös munkájának eredménye hallható a most megjelent Fritz Kreisler albumon.

Kelemen Barnabás hegedűművész és Kocsis Zoltán (1952-2016) zongoraművész Fritz Kreisler (1875-1962) osztrák születésű hegedűművész, zeneszerző műveit bemutató albuma 21 remekművet mutat be. Az album különlegessége abban rejlik, hogy a szerző 12 nép dallamait dolgozta fel hegedűre és zongorára – mondta Kelemen Barnabás.
Kreisler átírta többek között Csajkovszkij oroszos témáját, de megszólal indián és arab-spanyol zene is, magyar cigánymuzsika, szláv tánc Dvorákon keresztül, Couperin stílusában XIII. Lajos-korabeli dal, valamint az amerikai hangulatú musicalvilág is megjelenik – tette hozzá.

Kelemen Barnabás, Kossuth-díjas hegedűművész. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kelemen Barnabás, Kossuth-díjas hegedűművész. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

“Felejthetetlen élmény volt a lemezfelvétel” – hangsúlyozta Kelemen Barnabás, hozzátéve: különleges mérföldköve ez életének. A visszajelzések alapján tudja, hogy Kocsis Zoltán az utolsó pillanatáig hallgatta az összevágott anyagot, és élete egyik legjobb lemezfelvételeként jellemezte a négynapos közös munkát. Az albumot 2016 augusztusában rögzítették, Kocsis Zoltán vágya volt, hogy a felvétel még a nyár folyamán elkészüljön.

A lemez egyharmadát 15 éven keresztül játszották Kocsis Zoltánnal, a művek kétharmadát pedig tavaly tavasztól kezdve mintegy fél alatt tanulták meg. Nem titok, hogy szinte mindegyik darabot Kocsis Zoltán ötlete nyomán választották ki, bár a Marche miniature viennoise (Kis bécsi induló) címűt a kisfia miatt rögzítették és végül mindkettőjük kedvence lett. A másik kiemelten kedvelt darabjuk a Gypsy Caprice, amelyet a Fesztiválakadémián tavaly már előadtak, majd a veszprémi Auer Hegedűfesztiválon is bemutattak.

A Hommage a Fritz Kreisler című album mellékleteként Kocsis Zoltán tanulmánya olvasható Világhódító kedély címmel Fritz Kreisler művészetéről.