Donald Trump: a migráció kiváltság, nem pedig jog

Angela Merkel német kancellár több mint két év után látogatott ismét az Egyesült Államokba, ahol Donald Trump amerikai elnökkel találkozott és tárgyalt.

Az Egyesült Államok és Németország közös érdekeit hangsúlyozta Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtóértekezletén pénteken a washingtoni Fehér Házban Donald Trump amerikai elnök. Donald Trump és Angela Merkel első ízben találkozott egymással. A két ország vezetője egy kerekasztal-beszélgetésen vett részt délután, majd közösen tartottak sajtótájékoztatót.

Donald Trump beszédében megerősítette: az új amerikai kormányzat változatlanul támogatja a NATO-t, de megismételte: szükségesnek tartja valamennyi NATO-tagállam növekvő mértékű anyagi hozzájárulását az észak-atlanti szervezethez. Egy erős Amerika az egész világ érdeke – hangsúlyozta az elnök.


Merkel az Egyesült Államokban

Az amerikai elnök elismerően szólt Angela Merkel, illetve Németország szerepvállalásáról a NATO-ban. Ugyancsak méltatta Berlin közreműködését az afganisztáni nemzetközi misszióban.

Donald Trump köszönetet mondott a német kancellárnak, valamint a francia elnöknek a törekvésekért az ukrán konfliktus megoldására vonatkozóan. Az elnök hangsúlyozta a terrorizmus elleni küzdelem fontosságát, s ismételten hitet tett a határok ellenőrzése mellett.

Az Egyesült Államok elnöke beszédében kihangsúlyozta, hogy “a migráció kiváltság nem pedig jog”. Hozzátette, az állampolgárok biztonsága az elsődleges. A bevándorlás szigorítása a belbiztonságot szolgálja – mondta.

Sok a közös a két nemzetben – emelte ki Donald Trump. Hozzátette a Németországgal meglévő szoros barátság közös értékeken alapul, ennek a szövetségnek az alapját a reményteljes jövő alkotja. Németország rendkívüli munkát végzett és tovább folytatják a közös munkát.

Donald Trump egy német újságírónő kérdésére válaszolva fejtette ki álláspontját. Az amerikai elnök hangsúlyozta: hamisak azok az információk, amelyek arról szólnak, hogy ő az elzárkózás híve lenne. Hozzátette, hogy Németországgal például “fantasztikusan jó” kereskedelmi kapcsolatokra számít.

Az elnök egy másik kérdésre válaszolva leszögezte: ritkán szokta megbánni Twitter-bejegyzéseit.

A katonai kiadások növelését ígérte Merkel

Németország katonai kiadásainak további növelésére tett ígéretet Angela Merkel német kancellár a Donald Trump amerikai elnökkel pénteken Washingtonban közösen tartott sajtóértekezletén. A német kancellár hangsúlyozta, hogy “sokkal jobb egymással, mint egymásról beszélni”.

Mint elmondta: a NATO és a gazdasági kérdések mellett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc, az afganisztáni háború és az ukrajnai helyzet problémáit is megvitatta az amerikai elnökkel. Elmondta továbbá, hogy Berlin tartja magát a NATO-tagállamok azon közös céljához, amelyet a 2014-ben tartott NATO-csúcsértekezleten fogalmaztak meg, s amelynek értelmében 2024-ig valamennyi tagállam a GDP (bruttó hazai össztermék) két százalékát védelmi kiadásokra fordítja. Angela Merkel a német védelmi kiadások növelését ígérte az amerikai elnöknek.

EPA/CLEMENS BILAN

A német kancellár hangsúlyozta, hogy országa tartja magát ahhoz a 2014-es NATO-csúcson megfogalmazott közös célkitűzéshez, amely szerint 2024-ig a tagállamok a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát fordítják védelmi célokra.

“Továbbra is ebbe az irányba haladunk” – fogalmazott a kancellár.

A sajtóértekezleten Angela Merkel állást foglalt a két ország közötti tisztességes kereskedelem mellett. A kancellár olyan kereskedelmi kapcsolatokat szorgalmazott, amelyek – mint fogalmazott – mindkét ország számára kölcsönösen előnyösek.

A kancellár örömét fejezte ki amiatt, hogy az amerikai elnök is hitet tett a minszki folyamat mellett.

Merkel hangsúlyozta, hogy szükség van a biztonságos és szuverén Ukrajnára, de utalt az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok javítására is, ha – mint fogalmazott – sikerül megoldani az ukrajnai problémákat. A minszki megállapodás ehhez jó alapot teremt, de sajnos még nem sikerült kellő mértékben előrelépnünk – jelentette ki a kancellár.

Angela Merkel mindazonáltal nem említette, hogy látna lehetőséget az Oroszországgal szemben – Ukrajnával kapcsolatban – bevezetett  szankciók megszüntetésére.

A német politikus hitet tett a globalizáció előnyei és egyúttal a még tisztességesebb kereskedelmi kapcsolatok mellett is.

Az amerikai-német csúcstalálkozót Washingtonban óriási sajtóérdeklődés előzte meg. Részben a két ország  világpolitikai súlya, részben pedig Trump elnök és Merkel kancellár egy sor kérdésben markánsan eltérő álláspontja és stílusa miatt.

Az ABC televízió például összeállítást közölt arról, hogy az elmúlt hónapokban – elsősorban a 2016-os amerikai elnökválasztás kampánya idején – a két politikus  élesen bíráló nyilatkozatokat tett egymásról. A CNBC televízióban Jörg Forbrig, a German Marshall Alapítvány kutatója pénteken bennfentes információkra hivatkozva arról beszélt, hogy – mint utalt rá -  Angela Merkel alaposan felkészült Donald Trumpból, s még a Playboy magazin 1990-ben Trumpról írt hosszas riportját is elolvasta.

Az első amerikai kommentárok Donald Trump és Angela Merkel – a  sajtótájékoztatón érzékelhető -  derűs és feszültségektől mentes magatartását hangsúlyozták.