Tűzszünet a líbiai fővásorban

Az elmúlt négy nap heves összecsapásai után csütörtökön tűzszünetet kötöttek a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány erői és a velük szemben álló fegyveres csoportok a fővárosban, Tripoliban.

Az egyezmény a harcok azonnali beszüntetését írja elő, a fegyveres csoportoknak pedig 30 napjuk van arra, hogy kivonuljanak a fővárosból – közölte a Tripoliban berendezkedett egységkormány védelmi minisztériuma. A megállapodás emellett az elmúlt napokban őrizetbe vett foglyok szabadon engedését is kilátásba helyezte.

A hét elején összecsapások törtek ki az egységkormány csapatai és rivális milíciák között, ami egy időre egész Tripoli életét megbénította. Az összeütközések egy banki biztonsági őr meggyilkolása után kezdődtek. A félkatonai csoportoknak több kerületet sikerült megszerezniük. A tűzszüneti egyezmény értelmében ezekben újra a kormányerők veszik át az ellenőrzést. A líbiai fővárosban több tucat milícia tevékenykedik, és Tripoli egyes területei az ő irányításuk alatt állnak.

A líbiai egységkormány 2015 végén jött létre az ENSZ bábáskodásával, de máig sem sikerült megszilárdítania uralmát az egész ország fölött, és önjelölt kormányokkal, illetve hadurakkal kell versengenie a hatalomért. Az észak-afrikai országban Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es megbuktatása óta zavaros állapotok uralkodnak.