Az egészséges menzák az egészséges életmódhoz segítenek hozzá

A megreformált közétkeztetés nagyban hozzájárul az egészséges életmód kialakításához, így növelve az egészségben eltöltött évek számának növekedését - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy csütörtöki, budapesti rendezvényen.

Rétvári Bence az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) “Élj könnyebben!” kampányának díjátadó ünnepségén azt mondta, az egészséges életmódra nevelést a gyerekkorban kell elkezdeni, és a kormány az elmúlt években számos olyan intézkedést hozott, ami ehhez járul hozzá.

Az államtitkár ezek között említette többek között a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását, az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmának csökkentését, a csipszadó és az általános iskolákban a mindennapos testnevelés bevezetését.

Utalt ugyanakkor arra, hogy Magyarország még mindig elmaradásban van az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott tej- és zöldségfogyasztási szinttől.

318 ezer gyerek kap ingyen enni

Rétvári Bence emlékeztetett, a közétkeztetés napi költségkeretét 350 forintról 550 forintra emelték, és 2010 és 2016 között 99 ezerről 318 ezerre nőtt azon gyermekek száma, akik ingyenes étkeztetésben vesznek részt.

Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója az intézet által életre hívott kampányról azt mondta, ugyan most eredményt hirdettek, de ez csak egy kezdeményezés elindítása. A programmal ahhoz szerettek volna hozzájárulni, hogy a gyermekek, a szülők és a pedagógusok is megértsék, a közétkeztetés megreformálása jó célokat szolgál, és ami egészséges az lehet finom is.

A tavaly novemberben indult “Élj könnyebben!” kampányban az általános iskolás osztály segítségével keresték a top50 menzaételt, valamint az “év közétkeztetője” címért lehetett pályázni.

Úgy vélte, a másfél évvel ezelőtt bevezetett közétkeztetési rendelet hatalmas változást jelentett, átalakította az ételek minőségét, mennyiségét úgy, hogy azok egészségesebb és élvezetesebbek lettek.

Sajtos spagetti, mézes kocka

Pozsgay Csilla elmondta, 298 osztály 7500 tanulója vett részt a szavazásban, 41 főzőkonyha mérettette meg magát.

A top10 leves versenyében a hansági gulyásleves, a top30 főétel kategóriában a sajtos spagetti, a top10 desszert kategóriában pedig a mézes kocka kapta a legtöbb szavazatot.

Gyermekek ebédelnek az egri Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola étkezőjében 2017. március 8-án. Idén 74 milliárd forintot költ a kormány ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetésre, ez több mint 2,5-szerese a támogatásra 2010-ben fordított összegnek. Összesen 620 ezer gyermek részesül ingyenes vagy kedvezményes étkeztetésben a bölcsődétől a középiskola végéig, ez a Magyarországon élő gyermekek több mint harminc százaléka. MTI Fotó: Komka Péter

Gyermekek ebédelnek az egri Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola étkezőjében 2017. március 8-án. Idén 74 milliárd forintot költ a kormány ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetésre, ez több mint 2,5-szerese a támogatásra 2010-ben fordított összegnek. Összesen 620 ezer gyermek részesül ingyenes vagy kedvezményes étkeztetésben a bölcsődétől a középiskola végéig, ez a Magyarországon élő gyermekek több mint harminc százaléka.
MTI Fotó: Komka Péter

Azon osztályok közül, amelyek részt vettek a menzabírálaton tizenhárman 100 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt nyertek osztályonként.

A főigazgató jelezte, a megfőzött ételek receptjei megtalálhatóak a www.merokanal.hu oldalon.

A szülők többsége elégedett

Székely Levente, a Kutatópont Kft. kutatási igazgatója egy a témában készült felmérést ismertetve elmondta, az 500-500 fős szülők és gyerekek megkérdezésén alapuló felmérésből kiderült, hogy a tanulók 15 százaléka nagyon jóként, 62 százaléka pedig jóként jellemezte az iskolai ebédet. A menzával elégedetlen, vagy kevésbé elégedett válaszadók leginkább a szűkös választékot és azt kifogásolták, hogy az ételek íztelenek.

A nem menzán étkező gyerekek szülei a közétkeztetéstől való távolmaradást elsősorban azzal magyarázták, hogy gyermekük diétás étkezésre szorul (12 százalék) vagy nem szereti a menzán felszolgált ételeket (27 százalék).

A vizsgálat szerint a szülők többsége, 88 százaléka soha nem élt panasszal a menzával kapcsolatban. A közétkeztetési tapasztalatokról a szülők 19 százalékát rendszeresen megkérdezik, 60 százalékuknak módjukban áll visszajelzést adni a pedagógusnak, 27 százaléknak pedig nincs ilyen lehetősége. A gyerekek esetében fordított arányokkal találkozunk, 64 százalékukat nem kérdezik meg ebben a kérdésben. A felmérés megállapította, hogy a gyerekek többsége otthon reggelizik, többnyire visz magával valamilyen uzsonnát, és nem vásárol büfében – ismertette a kutatási igazgató.

A szavazatok alapján a 2016-os év közétkeztetője a martonvásári HPM Plus Kft. lett.