Jár-e gyes a munkavállaló anyáknak?

Rengeteg tévhit kering a gyermekgondozási díj (gyed) és gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) illetve a munkavállalás kapcsolatáról.

A  Család-barát című magazinműsorban Bagoly Anita TB-szakértő oszlatott el több tévhitet is a témával kapcsolatban. Elsőként tisztázta, hogy mi a különbség a gyes és gyed között.

Ha valaki babát vár, akkor nem rögtön gyed-et folyósítanak számára, hanem a csecsemőgondozási díjat. Ha ez a segély lejár – 168 napra igényelhető –, akkor lehet gyed-et folyósítani. A gyermekgondozási díj a baba két éves koráig jár automatikusan, a gyermekgondozást segítő ellátás pedig 2-3 éves kor között adható – magyarázta.

A szülő nő a csecsemőgondozási segélyt már a szülés előtt is igényelheti – tette hozzá.

Lehet dolgozni 

Hogy visszaállhat-e munkába akkor, ha a támogatásokat igénybe veszi? Igen, de fontos tudni, hogy ha valaki munkaviszonyban áll a gyermekvállalás ideje alatt, akkor fizetés nélküli szabadságon van. Amennyiben ezt meg akarja szüntetni, 30 nappal korábban be kell jelentenie a munkáltatónak.

Az egyetemen vagy főiskolán tanulók diplomás gyed-be részesülnek. Ebben az esetben a baba születésének napjától kapják a gyed-et, és a 169. naptól kezdve dolgozhatnak. Őket is bejelentési kötelezettség illeti, de nem a folyósító hivatal, hanem a munkáltató felé.

A támogatás összegét nem befolyásolja a munkaidő

A munkaadó köteles részmunkaidőt biztosítani a munkavállaló számára, ha ezt igényli. Teljesen független, hogy rész- vagy teljes munkaidőben dolgoznak, a támogatások összegét ez nem befolyásolja. A gyes összegét a Nemzeti Adó- ás Vámhivatalhoz bevallott jövedelem határozza meg, ami után pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetnek.

A gyed összege nem csökken, ha valaki visszamegy dolgozni, ám ennek mindenkinél van egy maximális összege – húzta alá a TB-szakértő.